Britské královně Alžbětě II. je 90 let. U poddaných se stále těší velké oblibě

Britská královna Alžběta II. dnes slaví 90. narozeniny a podle svého okolí se stále těší výtečnému zdraví. Na trůn usedla už v roce 1952, je tedy nejdéle vládnoucím britským monarchou v historii. Mezi svými poddanými je stále velmi oblíbená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klobouky, kostýmky, kabáty a perly. Britská královna Alžběta II. byla známá pro svou dokonalou barevnou souhru

Klobouky, kostýmky, kabáty a perly. Britská královna Alžběta II. byla známá pro svou dokonalou barevnou souhru | Zdroj: Reuters

Dělové salvy o 21, 41 a 62 výstřelech zazněly na počest Jejího Veličenstva na různých místech Spojeného království, od edinburského hradu až po londýnský Tower.

Královna strávila svůj velký den ve Windsoru, kde ji přišly pozdravit a pogratulovat tisíce lidí. Alžběta II. dostala narozeninový, máslovo-pomerančový dort od vítězky pekařské soutěže Great British Bake Off.

Princ Charles mamince věnoval mimo jiné rozhlasové vystoupení, kde jí zarecitoval pasáže z Shakespearova Jindřicha VIII. Větší oslavy královniných devadesátin zažije Spojené království až v květnu a červnu. Naplánováno je osm dní oficiálních akcí.

Už teď ale premiér David Cameron poslal Jejímu Veličenstvu jménem všech poddaných zdravici. V ní předseda vlády vyzdvihl, že Alžběta II. zasvětila celý svůj život službě jiným, službě své vlasti, když všechny své povinnosti plnila s elegancí a pokorou.

Večer pak na její počest vzplanula asi tisícovka pochodní. Některé z nich pak dopraví armádní kadeti na nejvyšší místa Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

Na trůnu už od Churchilla

Královnou byla Alžběta II. korunována 2. června 1953, kdy byl britským ministerským předsedou Winston Churchill. Celkem pak britská panovnice spolupracovala s osmi konzervativními a čtyřmi labouristickými premiéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vnímají královnu Alžbětu II. její poddaní, zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Že by se Alžběta II. po vzoru některých evropských panovníků vzdala trůnu, je prý v podstatě vyloučeno.

Jak řekla BBC královnina sestřenice Margaret Rhodesová, abdikace ve prospěch nejstaršího syna nepřichází v úvahu. Slib, který panovnice dala během své korunovace, totiž že bude královnou po celý život, prý Alžběta II. hodlá rozhodně dodržet.

Velká většina dnešních Britů vlastně ani nezažila, jaké to je mít v čele státu někoho jiného než Alžbětu II.

„Já tedy nejsem žádný monarchista, ale královna působí dojmem, že je opravdu nezištně oddána této zemi a svému úřadu. S jejím odchodem skončí jedna neuvěřitelná éra a už to nikdy nebude stejné jako předtím. Šušká se, že se královna tak dlouho drží, protože nechce, aby se Charles stal panovníkem,“ říká otevřeně Peter z hrabství Cornwall.

Královna Alžběta II. oslaví své 90. narozeniny ve Windsoru. Městečko už je patřičně vyzdobené | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Spolu s manželkou Mairead vyrazil na dovolenou do Windsoru, jednoho z královniných sídel. Podle Mairead je oblíbená panovnice „esencí britství“.

„Lidé ji velmi obdivují, a právem! Vždyť zasvětila Británii svůj život a musela obětovat mnoho věcí, které by jinak měla, jako třeba svoje soukromí. Svět k ní vzhlíží coby k dobrému člověku. Vždycky tu byla, když ji země potřebovala. Přečkala i období po smrti lady Diany. Tehdy se to mohlo strašlivě pokazit, ale ona si oblibu získala nazpět,“ vysvětluje.

'Je dobře, že se drží stranou politiky'

Podle odborníků je velmi pravděpodobné, že po éře Alžběty II. popularita britské monarchie poklesne. Čtyřicátník Nicholas si myslí, že je klíčové, aby role královské rodiny zůstala v ceremoniální rovině.

Královna Alžběta II. s rodinou na balkoně Buckinghamského paláce (červen 2015) | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Je to podle mě nejlepší varianta, že se královna drží stranou politiky, ať už to bylo před skotským referendem, nebo teď při rozhodování o členství v EU. Královská rodina není nikým volena, takže zapojení do politiky by pro ni mohlo znamenat konec. Lidé si pak mohou říct, že si chtějí na jejich místo někoho zvolit,“ uvažuje.

Městečko Windsor královskou rodinou žije. A žije také z ní – Její Veličenstvo totiž představuje významnou turistickou atrakci.

„Vídáme občas členy královské rodiny přímo tady v centru Windsoru. Jsou nedílnou součástí našeho města, jsou to jeho nejvýznamnější obyvatelé. Královna a ostatní jsou součástí našich životů. Je skvělé, že je na svůj věk tak svěží. Jsme rádi, že narozeniny slaví tady ve Windsoru, který považuje za svůj domov,“ říká Barbara z místního informačního centra.

Narozeniny královny Alžběty II. jsou příležitostí i pro prodejce upomínkových předmětů | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

88letá Betty z Datchetu u Windsoru má první vzpomínku na Alžbětu II. spojenou s obdobím druhé světové války. Starší králova dcera tehdy pronesla v rozhlase svůj první projev.

„Královna měla takový sladký, hodně vysoký hlásek, jako ostatně tehdy my všechny nevinné dívky. Podobně jako Churchill, byla s námi po celou válku. Oba jsem poslouchala v rádiu a celé mé rodině to dávalo pocit jistoty v té strašlivé době, kdy všude kolem padaly bomby a člověk zničehonic přicházel o nejbližší přátele,“ vzpomíná paní Betty.

Britská královna Alžběta II. | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme