Britská vláda popírá, že by tajné služby při získávání dat z internetu obcházely zákon

Britská vláda popírá, že by se její tajné služby podílely na nelegálním shromažďování internetových dat. Právě to naznačuje bývalý technik CIA Edward Snowden. Britská dolní sněmovna má dnes dostat zprávu o činnosti monitorovací a odposlouchávací služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka nad britským parlamentem je stažena na půl žerdi

Vlajka nad britským parlamentem je stažena na půl žerdi | Zdroj: Reuters

Britská odposlouchávací služba měla od května 2011 do května loňského roku vypracovat 197 zpravodajských hlášení, což představuje meziroční nárůst o 137 procent.

Bývalý technik CIA Edward Snowden to přičítá skutečnosti, že i Britové mohou využívat špionážní program Prism. Premiér Cameron a ministr zahraničí Hague to ani nepotvrdili ani nevyvrátili.

Šéf diplomacie ale zdůraznil obrovský strategický význam britsko-americké spolupráce tajných služeb.

„Zvláštní vztah se Spojenými státy byl a stále zůstává naprosto zásadní pro zajištění bezpečnosti obou zemí. Bezpečnostní spolupráce zmařila mnoho teroristických a špionážních spiknutí namířených proti této zemi a zachránila mnoho životů," zdůraznil Hague.

Jiří Hošek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme