Ani po měsíci není jasné, co přesně se při masakru 50 lidí v Oděse stalo

Právě před měsícem zemřelo při násilnostech v jihoukrajinské Oděse 41 lidí. Převážně to byli proruští aktivisté. Vyšetřování incidentu zatím nepřineslo žádný výsledek a tragédie z 2. května rozděluje obyvatele města na dva nesmiřitelné tábory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Oděsa. Střet stoupenců a odpůrců Kyjeva si vyžádal několik desítek obětí. Hlavně v souvislosti s požárem budovy odborů (na snímku)

Ukrajina, Oděsa. Střet stoupenců a odpůrců Kyjeva si vyžádal několik desítek obětí. Hlavně v souvislosti s požárem budovy odborů (na snímku) | Zdroj: Reuters

„Proč a kdo je zabil? Byli to neozbrojení lidé. Dodnes nikdo nic nevyšetřil,“ říká jeden z účastníků protestního shromáždění před domem odborů, kde spontánně vzniklo pietní místo s květinami a fotografiemi mrtvých.

Většina z nich našla smrt v budově odborových svazů, kam se ukryli. Uhořeli, udusili se kouřem či zahynuli skokem z okna, když se snažili uniknout plamenům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v jihoukrajinské Oděse sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

Ruská agentura ITAR-TASS ještě týž den oznámila, že požár mají na svědomí bojůvky ukrajinských radikálních nacionalistů z organizace Pravý sektor.

„Část policie byla podplacená, nepostavili se řádění fotbalových ultras. Za vším stáli lidé, kteří nebyli z Oděsy, to vám jako kněz garantuju,“ dává se slyšet místní kněz.

Vyšetřovací komise mlčí. O to hlasitěji je slyšet rozhněvanou ulici, která chce vědět, co a proč se tady před měsícem stalo.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme