Kvůli aféře v Polsku už přišli o funkce čtyři lidé

Zákony spojené s loteriemi a hazardem se stávají prubířským kamenem politiků ve střední Evropě. Dokládají to poslední události v Polsku, kde o funkce přišli už tři ministři a také šéf antikorupčního úřadu policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - historické náměstí

Varšava - historické náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Obecně se říká, že je to nejzávažnější aféra, se kterou se tato vláda setkala," řekl k tomu polský publicista Tomáš Mackowiak.

Polské noviny zveřejnily záznamy odposlechů několika vládních činitelů. "Z nich vyplývalo, že jsou tito lidé namočení do korupční kauzy spojené s přípravou nového loterijního zákona," upřesnil Mackowiak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polský publicista Tomáš Mackowiak mluvil o politické aféře v Polsku.

'Zajistíme to'

Chování vládních činitelů, mezi nimiž byl například předseda parlamentního klubu vládnoucí strany, bylo podle záznamů podezřelé. "Vyplývalo z něj, že lidem, se kterými mluvili, slibovali, že ,něco' ohlídají. Ubezpečovali je, že se ,něco' snaží zajistit," přiblížil polský publicista. Lidé, se kterými se ministři tímto způsobem stýkali, byli přímo napojeni na hazard.

Dosud přesto nikdo polským ministrům neprokázal, že by brali úplatky. "Ale už jen tím, s kým se stýkali, se jednalo o jistý střet zájmů. A ani se je nikdo nesnaží nebránit. Jejich straničtí kolegové sami říkají, že se chovali špatně," řekl Mackowiak.

Po zveřejnění celé kauzy klesla podle Mackowiaka podpora polské vlády ze strany veřejnosti o čtyři procenta. Naopak opozici narostla popularita o dvě až tři procenta.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme