Polský ministr podal demisi kvůli podezření z korupce

Polsko žije korupčním skandálem velkých rozměrů. Premiér Donald Tusk přijal demisi ministra sportu Miroslawa Drzewieckého, který rezignoval kvůli podezřením z úpravy loterijního zákona ve prospěch provozovatelů hazardu. Protikorupční policie podezírá i další polské politiky. Jde o zatím největší korupční skandál vlády premiéra Donalda Tuska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: kprm.gov.pl

Ministr Drzewiecki měl pomoci prosadit loterijní zákon výhodný pro provozovatele sázkových kanceláří. Jednoduchou úpravou zákona přišel polský stát v přepočtu o tři miliardy korun. Z novely totiž po úpravě vypadla povinnost provozovatelů hazardu platit poplatky například z videoher nebo herních automatů. Ty naopak zůstanou v kapsách provozovatelů herních automatů nebo jiných hazardních her.

Ústřední protikorupční kancelář podezírá některé politiky, že tyto pasáže vyškrtli za úplatu od vlivných sázkových společností. Mezi podezřelými je - teď už bývalý - šéf poslaneckého klubu vládní Občanské platformy Zbigniew Chlebowski a také ministr sportu Miroslaw Drzewiecki.

Oba politici přijetí úplatku odmítli, za svou chybu považují pouze to, že nebyli při jednání s provozovateli hazardu dostatečně tvrdí a podlehli lobbistům.

"Skládám do rukou pana premiéra Donalda Tuska demisi. Stojím před vámi se vztyčenou hlavou. Loučím se, ale jsem přesvědčený, že se po vyjasnění této záležitosti určitě setkáme znovu," řekl odstupující ministr sportu Drzewiecki. Ten je příkladem, že i velmi bohatý politik - jako je on - může podlehnout pokušení, je-li dostatečně velké.

Jde o zatím největší korupční skandál vlády premiéra Donalda Tuska.

Martin Dorazín, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme