Svět považuje ženevská jednání za dobrý start dialogu s Íránem

Sedmistranná ženevská jednání o jaderné problematice za účasti Íránu skončila dohodou o dalším kole. O íránském jaderném programu se bude jednat ještě do konce října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: Jan Rosenauer

Ženevského jednání, prvního po 14 měsících, se kromě Íránu zúčastnili zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Rusko, USA, Čína, Británie, Francie) a Německa. Jednání vedl nejvyšší diplomat Evropské unie Javier Solana.

V Ženevě se na okraj jaderných rozhovorů sešli k bilaterálnímu jednání také americký náměstek ministryně zahraničí William Burns a hlavní íránský jaderný vyjednávač Saíd Džalíl. Jde o první známý přímý kontakt na tak vysoké úrovni mezi Washingtonem a Teheránem za tři desítky let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irena Kalhousová hovoří ve Světě o deváté o íránském jaderném programu

Politoložka Irena Kalhousová spatřuje největší posun v to, že se účastníci sešli a začali spolu mluvit. Podle ní se do výsledku promítla i do jisté míry utajovaná schůzka amerického náměstka ministryně zahraničí Williama Burnse a hlavního íránského jaderného vyjednavače Saída Džalíla.

Americká strana po Íránu požaduje prostřednictvím MAAE možnost kontroly jaderných zařízení, kterými Írán disponuje a obohacování uranu i mimo Írán, což by umožnilo další typ kontroly.

Poslechněte si plné znění rozhovoru s Irenou Kalhousovou ve Světě o deváté Rádia Česko.

Milan Kopp, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme