Írán a USA vedly jednání na nejvyšší úrovni za posledních 30 let

Rozhovory o íránském jaderném programu ve čtvrtek přinesly íránsko-americké setkání na nejvyšší úrovni za celých 30 let trvání islámského režimu v Teheránu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženeva

Ženeva | Foto: Jan Rosenauer

V Ženevě se v přestávce mezi vícestrannými rozhovory setkali náměstek americké ministryně zahraničí William Burns a Saíd Džalílí, který stojí v čele íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti. Diplomatické zdroje hodnotí pozitivně jak jejich schůzku, tak celé rozhovory, i když se prý spíš jen opakovaly dosavadní postoje.

Už to, že se účastníci dohodli na dalším kole jednání do konce října, označují někteří pozorovatelé za úspěch. Íránská delegace vedená Džalílím jednala s představiteli Německa a pěti stálých členů Rady bezpečnosti.

Mezinárodní šestka po Teheránu požaduje objasnění jeho jaderného programu, zejména po čerstvém odhalení další továrny na obohacování uranu. Spojené státy, Francie a Británie varují, že pokud se Teherán nepodvolí, prosadí další protiíránské sankce.

Teherán v obecné rovině trvá na tom, že má na obohacování uranu právo, kterého se nevzdá. Před ženevskými rozhovory ale prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že pokud Západ bude Íránu obohacený uran prodávat, nebude si ho muset sám vyrábět.

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme