Povolební jednání v Německu začne do týdne

Koaliční jednání v Německu začnou nejpozději příští týden. Vítězem parlamentních voleb se stalo uskupení CDU/CSU. Koalici by mohlo sestavit s liberály z FDP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrála CDU v Konrad-Adenauer-Haus

Centrála CDU v Konrad-Adenauer-Haus | Foto: Jiří Hošek

Na rychlý podpis koaliční dohody tlačí oba budoucí partneři.

Podle kancléřky Angely Merkelové by nová vláda mohla získat konkrétní podobu i obsah do konce října.

Předáci liberální FDP ale důrazně poukazují na svůj lví podíl na vítězství pravice a žádají větší pravomoci, než jaké měli v Kohlově vládě v 80. a 90.letech.

Daně, bezpečnost, právo

Tvrdá jednání se očekávají hlavně v daňových otázkách, kde liberálové trvají na snížení zátěže pro občany. Generální tajemník křesťanských demokratů Ronald Pofalla potvrdil, že jeho strana je svolná ke snížení daní ve dvou vlnách v celkové hodnotě 15 miliard eur.

Další názorové rozdíly se týkají vnitřní bezpečnosti a právních otázek. Rozpočtový expert FDP Hermann Otto Solms, který pošilhává po křesle ministra financí upozorňuje, že jeho strana chce jednat jako "rovný s rovným."

Dolnosaský premiér a místopředseda CDU Christian Wulff ale doufá, že budoucí koaliční partneři "zůstanou oběma nohama na zemi."

Jiří Hošek, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme