Zatčení režiséra Romana Polanského ve Švýcarsku pobouřilo Francii

Francie žádá rychle vyřešení celé situace. Filmaře zadržela v Curychu policie na základě amerického zatykače z roku 1978. Polanski totiž už víc než 30 let čelí obvinění kvůli sexuálnímu styku s třináctiletou dívkou. V Curychu měl režisér převzít cenu za celoživotní dílo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér polského původu Roman Polanski

Režisér polského původu Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

Francouzský ministr kultury Frederic Mitterand prohlásil, že je zatčením Polanského šokován a o jeho případu mluvil i s prezidentem Sarkozym, který celou záležitost pozorně sleduje a přeje si její brzké vyřešení.

Mitterand nenaznačil, zda-li Francie hodlá vstoupit do jednání se Švýcarskem, které má se Spojenými státy dohodu o vzájemném vydávání lidí, na něž byl v obou zemích uvalen zatykač.

Polanski byl ve Spojených státech odsouzen k tříměsíčnímu vězení za sexuální styk s třináctiletou dívkou, odseděl si polovinu trestu - a když soudce požadoval změnu trestu na dvouletý, odešel režisér ze Spojených států a usadil se v Paříži, kde žije více jak třicet let.

Jeho právníci jednali dlouhá léta o zrušení zatykače, ale americké úřady to podmiňovali osobní přítomností Polanského na novém procesu, což režisér z obavy ze zatčení odmítal.

Režisér je nyní ve vyšetřovací vazbě, svaz švýcarských scénáristů a režisérů jeho zadržení odsoudil s tím, že poškozuje dobré jméno Švýcarska ve světě.

Milan Kopp, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme