Trojice muslimů dostala za přípravu útoků na letadla doživotí

Trojice Britů chystající atentáty na zaoceánské lety dostala u soudu v Londýně doživotí. Hlavní organizátor Abdulla Ahmed Ali může být podle rozsudku propuštěn nejdříve po 40 letech, Assad Sarwar si odpyká alespoň 36 roků a Tanvir Hussain zůstane ve vězení nejméně 32 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar, Tanvir Hussain

Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar, Tanvir Hussain | Foto: AFP

Osmadvacetiletí Abdulla Ahmed Ali a Tanvir Hussain a o rok starší Assad Sarwar chtěli vyhodit do vzduchu nejméně sedm letadel pomocí tekutých chemikálií, které vydávali za nápoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek o procesu se strůjci atentátů na letadla

Soudce dnes při vyhlášení trestu doživotí pro tři obžalované řekl, že kdyby se jim podařilo atentáty dotáhnout do konce, zařadily by se po bok událostí z 11. září 2001. Zemřít mohly až dva tisíce lidí.

Muže zatkla policie v srpnu 2006. Soud začal případ projednávat letos v únoru a jednalo se o nejnákladnější britský proces v dějinách terorismu. Podle BBC přišel na 40 milionů liber.

Bomby měly vybuchnout na toaletách

Porota vyslechla výpověď o tom, jak vůdce spiklenců Ali vybral sedm letů na pravidelných linkách z londýnského letiště Heathrow do severní Ameriky. Konkrétně šlo o dvě letadla kanadských aerolinií do Toronta a Montrealu, tři letadla amerických aerolinií do New Yorku, Washingtonu a Chicaga a dva lety společnosti United Airlines s cílem v Chicagu a San Francisku.

Podle soudu Sarwar nakoupil značné množství peroxidu vodíku a skladoval ho ve svém domě v hrabství Buckinghamshire. V dalším bytě ve východolondýnské čtvrti Wolfenstow měli spiklenci dílnu na výrobu výbušnin, které chtěli pronést na palubu letadel v PET lahvích od běžných nápojů ve svých příručních zavazadlech a potom na toaletách detonovat.

Ali, Hussain a Sarwar byli už dříve uznáni vinnými ze spiknutí k vraždě kapalnými výbušninami, ale porota tehdy nebyla schopna rozhodnout, zda plánovali také výbuchy v letadlech. Druhá porota Ali, Hussain a Sarwar byli už dříve uznáni vinnými ze spiknutí k vraždě kapalnými výbušninami, ale porota tehdy nebyla schopna rozhodnout, zda plánovali také výbuchy v letadlech. Druhá porota před týdnem rozhodla, že takový plán skutečně existoval.

U soudu stanulo v souvislosti s případem celkem osm mužů. Podle BBC půjde do vězení i čtvrtý obžalovaný ze všeobecného spiknutí. Jednatřicetiletý Umar Islam si odsedí nejméně 22 let. U dalších tří údajných kompliců, kteří měli pronést výbušninu do letadla, se porota na vině neshodla a soudce požaduje novém přelíčení s nimi. Jeden obžalovaný byl shledán nevinným v plném rozsahu.

Případ změnil cestování v letadlech

Podle britského ministra vnitra Alana Johnsona spiknutí potvrzuje, že Británii skutečně hrozí vážné nebezpečí terorismu. Ministr zároveň vzdal hold bezpečnostním složkám, které chystané útoky odhalily a předešly tak velké ztrátě na životech. Někteří komentátoři tvrdí, že úspěch spiknutí mohl mít za následek zastavení letecké dopravy po celém světě, protože by se lidé báli cestovat letadlem.

Důsledkem případu jsou dodnes přísná omezení na příruční zavazadla v letecké dopravě. Cestující si nesmí vzít na palubu letadla víc než 100 mililitrů jakékoliv tekutiny, malé lahvičky či kontejnery musí být v průhledném sáčku kvůli snadné kontrole. Po odbavení si pasažéři mohou koupit nápoje v letištních obchodech.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme