Bratislava je tmavě rudá, do města přijel dalajláma

Bratislavu ovládla tmavě rudá barva roucha tibetských mnichů. Město navštívil dalajláma, který převzal Mezinárodní cenu Nadace Jána Lángoše za boj za lidská práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma při inauguraci Tibetského pavilonu

Dalajláma při inauguraci Tibetského pavilonu | Foto: Ireno

Odměnou Jeho Svatosti byl i dlouhotrvající potlesk ve stoje několika stovek účastníků slavnostní ceremonie. S dalajlámou se oproti první návštěvě před devíti lety nesetkal žádný člen vlády ani jiný ústavní činitel. Slovensko podle nich totiž stejně jako celá Evropská unie uznává princip jedné Číny. I když o setkání s ním vládní představitelé neprojevili zájem, stát mu poskytl ochranku.

Tibetský duchovní vůdce řekl, že chápe politické důvody, ale vůbec mu tu nevadí. "To není důležité. Já mluvím o dvou věcech, o lidské hodnotě a o harmonii. Proto je důležitá veřejnost. Pro budování šťastnější společnosti toho vládní lídři moc udělat nemohou. Jednotlivé rodiny, to je klíčový faktor k vytváření šťastné společnosti. Kamkoliv jedu, Washington nebo Brusel, to není z podstaty politické, já prosazuji tyto dvě hodnoty," řekl po přivítání dalajláma.

Nadace Jána Langoše začala ceny udělovat před dvěma lety. Prvním nositelem této mezinárodní ceny byl bývalý český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Před rokem ocenění získal bývalý maďarský prezident Árpád Göncz a in memoriam biskup Pavol Peter Gojdič. Spolu s dalajlámou byl letos oceněn i bývalý disident Fedor Gál.

Dalajláma začne svou cestu po Evropě na Slovensku

Ľubomír Smatana, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme