Šéf francouzské ultrapravice Le Pen chce odejít z politiky

Předseda francouzské ultrapravicové Národní fronty Jean Marie Le Pen zvažuje odchod z politiky. S největší pravděpodobností nebude ani kandidovat v příštích prezidentských volbách. Rozhodl se tak hlavně kvůli stále klesající popularitě své strany a také kvůli vysokému věku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní Paříž

Letní Paříž | Foto: Fotobanka stock.xchng

Le Pen zaznamenal největší politický úspěch před sedmi lety, kdy se dostal do druhého kola prezidentských voleb. Od té doby ale popularita jeho strany stále klesala a v posledních prezidentských volbách mu hodně příznivců odčerpal současný prezident Sarkozy.

Strana se dokonce dostala do finančních potíží a Le Pen byl nucen prodat její sídlo, kterému se říkalo Parník.

Mnoho lidí, kteří podporovali krajní pravici se Le Pena odvrátilo po několika nepochopitelných prohlášeních, mezi něž patří i to, že plynové komory byly jen detailem druhé světové války.

Jeho rozhodnutí odejít z politiky možná už příští rok není velkým překvapením, Le Penovi je totiž už jedenaosmdesát let a jak sám říká, šanci by měli dostat mladí. V čele Národní fronty tak může stanout jeho dcera Marine.

Jan Šmíd, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme