Španělsko se ani v roce 2013 nedostane z hluboké krize

Mimořádně komplikovaný rok mají dle odhadů před sebou Španělé. Zaplatí v něm více za elektřinu, dopravu nebo soudní poplatky. Platy se jim přitom budou nadále snižovat. Španělsko má s více než pětadvaceti procenty nejvyšší nezaměstnanost v Evropě. Ta navíc ještě nejméně v průběhu první poloviny roku 2013 poroste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní pochod policistů v Madridu.

Protestní pochod policistů v Madridu. | Zdroj: Reuters

„Ve třetím čtvrtletí tohoto roku už ale budeme mít pozitivní čísla,“ uvedl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Cadena SER ministr hospodářství Luis de Guindos.

Většina Španělů však jeho optimismus nesdílí. Vyšší ceny, nižší nebo zmrazené platy, a hlavně katastrofální nedostatek práce se slévají do explozivního koktejlu.

V každé desáté španělské rodině jsou všichni její členové bez práce. Roste i počet domácností, které jsou absolutně bez příjmu, odkázané jen na pomoc charitativních organizací.

Španělé budu mít tento rok podle prognóz pravděpodobně i nejnižší koupěschopnost od smrti diktátora Franka před 37 lety.

Ľubica Zlochová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme