Slovensko a Maďarsko spojí plynové potrubí

Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová podepsali v Bratislavě mezivládní dohodu o vybudování plynového propojení. Plán je součástí energetického projektu sever - jih, do kterého je zapojena i Česká republika a Polsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská premiérka Iveta Radičová a její maďarský protějšek Viktor Orbán podepsali dohodu o propojení plynovodů

Slovenská premiérka Iveta Radičová a její maďarský protějšek Viktor Orbán podepsali dohodu o propojení plynovodů | Zdroj: ČTK

Nový projekt přinese Slovensku větší energetickou nezávislost. Předloni se museli Slováci kvůli ukrajinsko - ruské krizi, kdy Rusko omezovalo dodávky plynu, bez této suroviny několik dní obejít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu maďarského premiéra Orbána na Slovensku sleduje reportérka Kateřina Procházková

Oba premiéři se věnovali i spornému zákonu o dvojím občanství. Radičová navrhla, aby mezi oběma zeměmi začaly fungovat standartní mezistátní smlouvy o občanství, podobně, jak fungují například s Českem.

Nový maďarský zákon, který usnadňuje Maďarům, žijícím v zahraničí získání maďarského občanství, vyvolal nedávno odvetnou reakci Bratislavy a Slováci tak v současnosti nemohou mít dvě občanství. V případě, že získají maďarské, přicházejí o slovenské.

Podle Radičové je potřeba změna. Nový návrh má slovenská vláda předložit ke schválení 17. února na setkání mezivládní komise. Premiér Orbán řekl, že i on bude o novém zákoně uvažovat, nic konkrétního ale neslíbil.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme