Rusko možná zakáže dovoz nizozemských tulipánů, embargo se může rozšířit

Rusko hrozí, že ještě více omezí import z Evropy. Moskva se chystá rozšířit seznam zboží, jehož dovoz zakázalo v reakci na západní sankce. Po potravinách by mohly přijít na řadu i tulipány z Nizozemska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tulipány

Tulipány | Foto: Soňa Vaicenbacherová

Ruské úřady zatím žádný oficiální zákaz nevydaly. Podle zpravodaje ČRo v Moskvě Martina Dorazína se ale píše se o tom, že tulipány mohly přestat vyhovovat ruským fytosanitárním normám (normám na zdraví rostlin – pozn. red.).

Ani Evropská unie zatím nepotvrdila, že by dostala přímou stížnost od ruské strany. Zatím je celá záležitost pouze na úrovni žádosti o konzultace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možný zákaz dovozu tulipánů do Ruska rozebíral zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Zprávy o možném zákazu nizozemských tulipánů se začaly objevovat poté, co Nizozemsko oznámilo, že bude společně s dalšími zeměmi iniciovat vznik tribunálu pro vyšetření okolností sestřelení malajsijského letadla loni v červenci na východě Ukrajiny.

O celé záležitosti by také měla jednat Rada bezpečnosti OSN. Dnes si navíc telefonoval ruský prezident Vladimir Putin s nizozemským premiérem.

Zakázané potraviny by se měly pálit

Rusko zatím oficiálně neuvažuje o zákazu dovozu rostlinné produkce z jiných zemí. Nejmenovaný zdroj z ruské veterinární a fytosanitární služby ale řekl agentuře Ria Novosti, že se uvažuje o dočasném zákazu dovozu ze sedmi zemí, a to včetně České republiky.

Na seznamu by mělo být také Slovensko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Německo či Itálie. Údajně kvůli nebezpečným organismům, které se v rostlinné produkci objevily.

I přes embargo se ale na území Ruska zakázané zboží pašuje, a to především přes Bělorusko. Jak dodává zpravodaj ČRo Martin Dorazín, v ruských obchodech je možné občas na takové zboží narazit a zákazníci to ani nemají šanci poznat. V Bělorusku se totiž zboží dá do jiných obalů, rozdělí na menší množství a opatří novými etiketami.

S tím chce ruské ministervo zemědělství bojovat tak, že připravilo návrh zákona, který by umožnil všechny zabavené zakázané potraviny přímo spalovat.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme