Pokud bude pokračovat pád libry, dovolená v Británii by mohla být pro Čechy levnější

Brexit bude mít nejspíš vliv i na turistický ruch. Cestovatele by v budoucnu mohly odradit překážky v podobě víz nebo roamingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit

Brexit | Foto: zdroj: Flickr, CC BY-NC-SA 2.0, Paul Lloyd

V nejbližších dnech a dokonce až dvou letech se ale pro turisty nic nezmění, domnívá se místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj bude chvíli trvat, než se „rozvod“ Londýna s Bruselem připraví.

„Pokud by libra padala tak jako dnes, tak by pro Čechy mohla být dovolená v Británii levnější než dosud,“ říká Papež.

Zdražit by mohl roaming. Regulace Evropské unie dnes platí i pro země Evropského hospodářského prostoru a zatím není jasné, zda Spojené království opustí i ten. Pokud by vystoupili Britové i z tohoto společenství, výše roamingu by pak záležela na podobě smluv s EU.

ONLINE: Jednání o brexitu by měla začít co nejdřív, reagují špičky EU na rozhodnutí Britů

Číst článek

„A pokud by součástí konkrétních smluv nebyl roaming, pak by se Velká Británie dostala z pohledu unie do stejné kategorie, jako je dnes Albánie nebo Ukrajina. Operátoři by si pak mohli sami uzavírat libovolné smlouvy s protějšky mimo evropskou unii,“ myslí si člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý.

Právě to by mohlo roaming zdražit. Podle Malého by ale operátorům nic nebránilo uzavřít mezi sebou smlouvy tak, aby zachovali nízké ceny.

Bezvízový styk zůstane, tvrdí české ministerstvo zahraničí

České ministerstvo zahraničí předpokládá, že po brexitu zůstane bezvízový režim a pro cesty do Spojeného království bude možné použít pas nebo občanský průkaz jako doteď. Podle resortu ale bude nutné to výslovně upravit v dohodě o vystoupení Britů z Evropské unie.

Do Velké Británie loni dorazilo podle českého velvyslanectví v Londýně v prvním až třetím čtvrtletí necelých tři sta tisíc Čechů. Pokud by ale libra pokračovala v pádu, do Česka by vyráželo méně Britů, protože stejně jako v dalších evropských zemích by se jim dovolená více prodražila.

V posledních letech přitom do Česka ze Spojeného království jezdilo turistů stále více. V loňském roce jich Česko navštívilo necelých 450 tisíc.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme