Ministři financí EU schválili pomoc Portugalsku

Pomoc Portugalsku je schválená. V Bruselu o tom rozhodli ministři financí Evropské unie. Portugalci získají úvěry v objemu 78 miliard eur výměnou za závazky drastických úsporných opatření. Portugalsko bude muset například zmrazit platy ve veřejném sektoru a důchody a zvýšit spotřební daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko - Portugalský ministr financí Fernando Teixeira Dos Santos (vpravo) s guvernérem portugalské centrální banky Carlosem Costou.

Portugalsko - Portugalský ministr financí Fernando Teixeira Dos Santos (vpravo) s guvernérem portugalské centrální banky Carlosem Costou. | Zdroj: Reuters

Lisabon získá pomoc ve 14 splátkách. Každého čtvrt roku bude mise měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise kontrolovat, jak Portugalsko plní ozdravná opatření, k nimž se zavázalo.

Třetinou se na celkové částce půjčky 78 miliard eur bude podílet Mezinárodní měnový fond. Druhou třetinu dodá záchranný fond eurozóny a zbytek půjde z celounijního mechanismu, do kterého přispívají i země mimo eurozónu.

Česká republika se zaručí celkem za sedm a třičtvrtě miliardy korun. Přímo to ale žádný závazek neznamená, garance by ČR musela zaplatit jen v případě, že by Lisabon nedostál svým závazkům.

„Česká republika nepůjčuje nic Portugalsku ani za něj nic negarantuje. Tady není žádný bilaterální vztah Česká republika-Portugalsko,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Portugalsko je třetí zemí eurozóny, která musela požádat o finanční pomoc. Předtím mezinárodní společenství zachraňovalo Řecko a Irsko a není vyloučeno, že v nejbližší době bude muset opět pomoci Řekům.

Pavel Novák, Tereza Tomášková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme