Prodej Opelu kanadské Magně vzbuzuje obavy

Členské země Evropské unie se obávají porušení pravidel hospodářské soutěže v případě prodeje Opelu kanadské firmě Magna. Ministři průmyslu a obchodu na schůzce v Bruselu apelovali na Evropskou komisi, aby prošetřila slib Německa podpořit převzetí Opelu Magnou částkou 4,5 miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Opel Astra

Nový Opel Astra | Foto: Jan Říha

Podle některých členských zemí si tam mohlo Německo zajistit zachování výroby v továrnách Opelu na svém území. Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu při unijních institucích Pavel Novák, podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy jde o to, jaké bude mít Opel plány na ruském trhu.

"Pokud by tam teoreticky pronikaly firmy z Evropy s nějakou nedovolenou pomocí, tak by to byl problém pro naše firmy. Tady bychom velmi ostře chtěli, aby Evropská omise sledovala, jestli pravidla hospodářské soutěže nebyla porušena," zdůraznil Tlapa.

Na obavy, že Německo bude chtít zachovat výrobu v továrnách Opelu na svém území už včera reagovali v belgických Antverpách - tamní zaměstnanci demonstrovali za zachování pracovních míst v pobočce německé automobilky.

Dan Vořechovský, ekonomický redaktor odborného serveru Auto.cz, ale připomněl, že podle plánu propouštění bude propuštěno nejvíce zaměstnanců v Německu, téměř polovinu - a až pak v dalších zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dan Vořechovský odpovídá na otázky ve Světě o desáté Rádia Česko

Německou automobilku Opel by měla převzít kanadská firma Magna International. Restrukturalizační plány této společnosti se ale nelíbí např. Británii či právě Belgii, podle Vořechovského jsou důvodem právě obavy z propouštění.

GM chce prodat svou divizi Opel Magně ale také největší ruské bance Sperbank. Náměstek ministra obchodu a průmyslu Martin Tlapa řekl, že důležité bude, jaká strategie pro dobývání ruského trhu pak bude zvolena.

Tlapa prohlásil, že pokud by tam teoreticky pronikaly firmy z Evropy s nějakou nedovolenou pomocí, pak by to byl problém pro české firmy, které vyváží do Ruska. Takové obavy Vořechovský v pořadu Svět o desáté Rádia Česko označil do určité míry za oprávněné. Poslechněte si celé znění jeho odpovědí.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme