Z EU zaznívají výhrady k německé pomoci Opelu

Členské země Evropské unie se obávají porušení pravidel hospodářské soutěže v případě prodeje Opelu kanadské firmě Magna. Ministři průmyslu a obchodu na schůzce v Bruselu apelovali na Evropskou komisi, aby prošetřila slib Německa podpořit převzetí automobilky částkou čtyři a půl miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo Opelu v Ruesselsheimu

logo Opelu v Ruesselsheimu | Zdroj: ČTK

Podle některých členských zemí si tak mohlo Německo zajistit zachování výroby v továrnách Opelu na svém území.

Obavy z nedovolené podpory Magny vyslovují hlavně Belgie, Polsko, Španělsko a Velká Británie, tedy země, kde má Opel své továrny mimo Německo. Propouštění a uzavírání provozů totiž hrozí právě v těchto státech.

Evropská komise má německou pomoc Opelu posoudit do poloviny října. Další strategie nového majitele zajímá i české automobilové výrobce. V továrně totiž s Magnou získala podíl i významná ruská banka.

Prodej Opelu se může dotknout i českých firem

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy jde o to, jaké bude mít Opel plány na ruském trhu.

"Pokud by tam teoreticky pronikaly firmy z Evropy s nějakou nedovolenou pomocí, tak by to byl problém pro naše firmy. Tady bychom velmi ostře chtěli, aby Evropská omise sledovala, jestli pravidla hospodářské soutěže nebyla porušena," zdůraznil Tlapa.

Americká automobilka General Motors tento měsíc oznámila, že prodá svou divizi Opel společnosti Magna a největší ruské bance Sberbank. Ty získají 55procentní podíl. Deset procent budou vlastnit zaměstnanci podniku a zbývajících 35 procent zůstane GM. V Opelu by mělo zaniknout zhruba 10.500 pracovních míst, z toho asi 4500 v Německu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme