Zadlužené OKD koupí za korunu státní podnik Diamo, navrhuje ministr Mládek

Státní podnik Diamo by mohl za 1 korunu odkoupit Ostravsko-karvinské doly, které jsou v úpadku. Oznámil to v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Návrh resortu průmyslu teď půjde k posouzení dalším ministerstvům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministru průmyslu Mládek na tiskové konferenci

Ministru průmyslu Mládek na tiskové konferenci | Foto: Václav Štefan | Zdroj: Český rozhlas

Podle Mládka je smyslem nabídky zabránit opakování stejného příběhu, který se už jednou v OKD odehrál. Jeho podstatou byla slovy ministra situace, kdy soukromý vlastník pobere zisky a přenechá náklady spojené s útlumem těžby státu.

Ministr by ale preferoval variantu, kdy by OKD odkoupil seriózní soukromý investor, který by zajistil pokračování těžby, zaměstnanost v regionu a postupný útlum dolů.

Příběh 2016: OKD ovládl insolvenční správce, peníze na ukončení činnosti chybí

Číst článek

Podle ministra moc času nezbývá. Společnost OKD je v insolvenci a už do 12. dubna musí věřitelskému výboru předložit reorganizační plán. Jeho součástí by měly být právě nabídky potenciálních investorů. Případný nesouhlas věřitelů by vedl k vyhlášení konkurzu, tedy k likvidaci OKD. Tomu chce Mládek zabránit. Chce proto zajistit, aby měl konkurzní správce k dispozici alespoň jednu nabídku na odkup zadlužené firmy, tedy tu od státu.

Výhodu takového kroku vidí v tom, že by stát měl pod kontrolou postupný útlum těžby. Pod Diamem by podle Mládka mohlo OKD fungovat v závislosti na cenách uhlí zhruba do roku 2025.

OKD v současnosti hledá strategického partnera, který má ve firmě zajistit provozování dolů a také jejich útlum, poté co v jednotlivých šachtách postupně skončí těžba. Podle svého dřívějšího vyjádření firma oslovila více než 200 investorů z celého světa. Insolvenční správce firmy Lee Louda v prosinci uvedl, že o OKD už projevilo zájem kolem deseti potenciálních investorů z Česka i zahraničí.

ČTK, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme