Mlékaři ve Francii vylévají mléko do polí

Dvanáct milionů litrů mléka vylili francouzští zemědělci na protest proti jeho nízkým výkupním cenám, v sobotu se zástupci producentů mléka sejdou s ministrem zemědělství Bruno Le Mairem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Výrobci mléka přistoupili k radikálním krokům a mléko vylévali do polí kolem světoznámého kláštera Mont Saint Michel, dále v některých místech Bretaně a údolí řeky Loiry. Ministr zemědělství Buron Le Maire prohlásil, že je touto akcí šokovaný.

Podle vládních odhadů se protestů účastní asi sedm procent všech producentů mléka, odbory však tvrdí, že stávkuje až desetkrát víc - sedmdesát procent - producentů. Vláda slíbila minulý týden třicet milionů eur těm, kteří mají největší potíže.

Protesty v Belgii

Minulý týden vylévali do polí mléko také belgičtí farmáři. Farmáři vylili z patnácti cisteren asi dvě stě tisíc litrů mléka nedaleko správního střediska valonského regionu Namuru.

Výkupní ceny mléka se pohybují kolem dvaceti eurocentů za litr. Výrobní náklady jednoho litru mléka jsou ale podle farmářů asi pětatřicet centů. Žádají po vládě a Evropské unii regulační systém, který by sladil nabídku s poptávkou.

Jan Šmíd, Lukáš Vincourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme