Belgičtí farmáři vylili tisíce litrů mléka na pole

Farmáři v Belgii protestují proti nízkým výkupním cenám mléka jeho ničením. Na pole vylili několik set litrů mléka. Protesty se odehrávají hlavně v jižní frankofonní části Belgie, ve Valonsku. Zemědělské odborové svazy ve vlámské části země považují vylévání mléka za plýtvání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

Farmáři vylili z patnácti cisteren asi dvě stě tisíc litrů mléka na pole nedaleko správního střediska regionu Valonsko Namuru. Akce je součástí stávky vyhlášené ve čtvrtek zemědělskými odbory ve frankofonní části Belgie.

Výkupní ceny mléka se totiž pohybují kolem dvaceti eurocentů za litr. Výrobní náklady litru mléka jsou ale podle farmářů asi pětatřicet centů. Žádají po vládě a Evropské unii regulační systém, který by sladil nabídku s poptávkou.

Farmáři také vyrazili na tradiční nedělní trhy, kde zákazníky informují o svých problémech. Kolegové valonských farmářů z vlámské části Belgie sice protesty svých sousedů chápou, ale vylévání mléka je podle nich plýtvání, které žádný výsledek nepřinese.

Belgie zažila velké protesty kvůli mléku letos v červnu, kdy se do Bruselu sjely tisíce zemědělců.

Evropská unie chystá pomoc pro producenty mléka
Demonstrace farmářů v Lucemburku skončila střety s policií
Farmáři mají v Lucemburku protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka
Nespokojení mlékaři možná dostanou další evropskou pomoc
V Bruselu protestovali zemědělci kvůli mléku

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme