Výrobci automobilů hlásí oživení, prodej podpořilo šrotovné

Americký burzovní index S&P v noci na dnešek poprvé od listopadu zavřel nad hranicí tisíce bodů, podobně se na svá přinejmenším letošní maxima dostaly i další globální ukazatele. Reagovaly tak na další známky oživení americké i evropské ekonomiky. Mezi ně patří i čerstvé signály od výrobců automobilů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

Včera většina prodejců aut v Americe nahlásila za červenec výrazné zvýšení prodejů, Ford a Huynday dokonce oznámily meziroční nárůst. Japonská Toyota, největší automobilka světa, sice dnes ráno ohlásila třetí ztrátové čtvrtletí v řadě, zároveň s tím ale vylepšila svůj výhled na druhou polovinu letošního roku.

Celkově se v prvním pololetí vyrobilo o 18 procent aut méně než loni. Signály od některých automobilek jako například od Fordu ale naznačují, že by druhé pololetí mohlo být lepší, respektive že se rychlost, s jakou se situace horší, zpomaluje.

Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka tomu nasvědčují i čísla od českých výrobců. "První odhad pro celý rok je, že by výroba osobních automobilů v České republice měla být zhruba na úrovni loňského roku, i když za první pololetí je zatím registrován pokles," uvedl Šípek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Mnozí experti nynější známky oživení přičítají šrotovnému, které po řadě evropských států zavedly na konci minulého týdne i Spojené státy. I proto podle nich trh výrazně propadne, jakmile toto opatření přestane platit. Šípek se ale nedomnívá, že by po skončení šrotovného měl nastat dramatický pokles prodejů.

"Samozřejmě k poklesům dojde, ale je třeba si uvědomit, že současný pokles poptávky je dán odložením nákupů standardními zákazníky, kteří vyčkávají. Ti standardní zákazníci jsou takoví, kteří pravidelně obměňují svůj vozový park, kteří kupují nová auta, ale nyní odkládají poptávku z důvodu právě ekonomické recese. Šrotovné zasahuje novou skupinu zákazníků, kteří si kupovali většinou ojeté vozy a právě díky šrotovnému si mohou pořídit nový vůz," řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor ředitelem Sdružení automobilového průmyslu Antonínem Šípkem na Rádiu Česko

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme