Evropská unie chystá pomoc pro producenty mléka

Na mlékaře, kteří si stěžují na hluboký pokles výkupních cen, zřejmě čeká další pomoc z Evropské unie. Ministři zemědělství zemí sedmadvacítky dnes pravděpodobně schválí pomoc pro farmáře ve výši několika miliard eur. Požadovaného snížení výrobních kvót na mléko se však producenti pravděpodobně nedočkají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci protestovali v Lucemburku

Zemědělci protestovali v Lucemburku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise už od farmářů vykupuje například máslo a sušené mléko za předem danou cenu, která je vyšší než tržní. Přispívá jim také na to, aby mohli své produkty vyvážet do zahraničí, kde by jinak kvůli vysoké ceně nešly na odbyt. Tahle podpora má vypršet na konci srpna. Komise dnes ministrům zemědělství navrhne, aby ji prodloužili minimálně do února příštího roku. "Konec intervenčních nákupů by způsobil vážná narušení na trhu a opět by se projevil na již tak nízkých výkupních cenách pro farmáře," zdůvodnila Komise, proč usiluje o prodloužení podpory.

Mlékaři ale požadují víc: chtějí, aby se v Unii snížily kvóty na produkci mléka. Pokud by ho bylo na trhu míň, jeho cena by se podle farmářů zvýšila. Snížení kvót na výrobu mléka, které farmáři již delší dobu žádají a vynucují si jej i protesty, je však podle informací z Bruselu velmi nepravděpodobné.

Podle Agrární komory ČR jsou však současné výkupní ceny mléka likvidačně nízké a pokud by se ceny v nejbližších měsících nezvedly, může v ČR přijít o práci zhruba 2000 lidí a zároveň může být vybito asi 20 tisíc krav. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby letos utrží zemědělci kvůli cenám mléka o 4,5 miliardy korun méně než loni. Nyní se cena mléka pohybuje v Česku kolem šesti korun za litr, před rokem to bylo více než devět Kč.

Podle týdeníku European Voice Evropská komise již od zemědělců nakoupila celkem 81 tisíc tun másla a 203 tisíc tun sušeného mléka. Pokud ministři prodloužení podpory schválí, měl by Brusel podle odhadů přikoupit dalších 31 tisíc tun másla a 50 tisíc tun sušeného mléka.

Přečtěte si také:

Demonstrace farmářů v Lucemburku skončila střety s policií
Farmáři mají v Lucemburku protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka
Nespokojení mlékaři možná dostanou další evropskou pomoc
V Bruselu protestovali zemědělci kvůli mléku

Alena Adámková, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme