Polský prezident vetoval zákon o předčasných důchodech

Polský prezident Lech Kaczyński vetoval zákon o reformě důchodového systému. Ta má podstatně snížit počet předčasných odchodů do důchodu a zajistit tím stabilitu penzijního systému v budoucnosti. Vláda k přehlasování veta potřebuje podporu části opozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senioři

senioři | Foto: Comstock Images

Polská vláda chtěla předčasné důchody nahradit překlenovacími penzemi, na které by mělo nárok asi 250 tisíc lidí. V současné době totiž může do předčasného důchodu odejít celý milion osob ze 40 profesí. Odbory se proti reformě vzbouřily a prezident je podpořil.

"Zákon porušuje pravidlo rovnosti občanů a jeho zavedení by snížilo vyplácené prostředky," upozornil Lech Kaczyński. Levicová část opozice přehlasování prezidentova veta nepodpoří. Podle vlády to bude znamenat zhroucení důchodového systému.

I v České republice by se systém spoření na penzi měl změnit, počítá s tím koaliční vláda premiéra Mirka Topolánka.

Přečtěte si také:
Odboráři skončili s protestem před kanceláří polského premiéra>
Nespokojení polští odboráři dál okupují premiérovu kancelář>
Polští odboráři obsadili kancelář premiéra

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme