Spotřebitelské úvěry nově

Spotřebitelské úvěry mají nová pravidla. Firmy musejí zákazníka dopředu seznámit nejen s tím, jak dlouho a kolik bude platit, ale také, co ho pořizované zboží bude stát celkem. Součástí smlouvy musí být i roční úroková míra. Karel Špaček z Ministerstva průmyslu a obchodu tvrdí, že jsme tím vyrovnali dluh, který jsme měli k Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Podle Karla Špačka jde o velmi důležitou změnu a jejím cílem je usnadnit zákazníkovu orientaci na trhu. "Bylo třeba zavést pořádek právě proto, že předtím skutečně některé praktiky nebyly příliš dobré, tak jsme převzali směrnice Evropské unie v tomto směru a zavádí se jednotný režim." Leasingové společnosti dosud přiznávaly pouze výši měsíčních splátek, ze kterých ale ve skutečnosti vyplývala nižší cena než ve skutečnosti. Složité bylo také porovnání jednotlivých nabídek.

Spotřebitelé tak zjistí, že roční úroková míra u splátkového prodeje je mnohdy o více než deset procent vyšší než spotřebitelské úvěry u komerčních bank. Splátkové firmy se ale úbytku klientů nebojí. Podle Renáty Pavlíčkové, mluvčí jedné z těchto společností - Home Creditu, bude zákazníkům i nadále záležet hlavně na splátkovém kalendáři. "Každý klient, který s námi uzavře smlouvu, se dozví tu roční procentní sazbu nákladů. Ta se pohybuje zhruba od 26 procent. Domníváme se, že i nadále ho bude zajímat, kolik zaplatí za to konkrétní zboží, kolik přeplatí a na jak dlouho si rozloží splátky." Přitom roční úroková sazba spotřebitelských úvěrů u komerčních bank se bude letos pohybovat v průměru mezi 10 až 16 procenty.

Součástí smlouvy musí být i roční úroková míra. Podle odborníků ale ani tato zákonná norma spotřebitele neochrání. Jak uvedl analytik sdružení Cyrrus-Afin Petr Bodeček, leasingové společnosti nemusí roční úrokovou míru uvádět hned v několika případech. "Při nákupu zboží, které je do 5 tisíc korun, zákazník nemusí být přesně informován o úrokové míře. Co se týká splátky, které jsou v rámci jednoho kalendářního roku a jsou čtyři či méně, u těchto úvěrů taktéž nemusí být uváděna úroková míra a tímhle způsobem by mohlo dojít k tomu, že spousta leasingových firem může nějakým způsobem částečně obejít tento nový zákon."

Změny jsou závazné pro všechny leasingové firmy. Někteří odborníci se navíc domnívají, že tyto změny zvýší dostupnost spotřebitelských úvěrů, protože úrokové sazby půjdou dolů.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme