Antimonopolní úřad rozhodne o mýtném

O tom, kdo bude v České republice provozovat mýtné, by měl dnes rozhodnout antimonopolní úřad. Z původně čtyř zájemců ministerstvo dopravy tři uchazeče vyřadilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamiony uvízlé ve sněhu

kamiony uvízlé ve sněhu | Zdroj: ČTK

Zůstala firma Kapsch. Mytia a Autostrade se ale odvolaly k antimonopolnímu úřadu. Ten už dříve rozhodl, že ministerstvo postupovalo správně, ve druhé instanci teď řeší rozklad obou firem předseda úřadu.

S ohledem na termíny realizace vítězného projektu upřednostňuje ministr dopravy Milan Šimonovský co nejrychlejší rozhodnutí. Doufá proto, že se zavedení mýtného nebude už dál zdržovat.

"Termíny zůstávají tak, jak je požadovalo zadávací řízení, a tak, jak je vítězná nabídka. To znamená zpoplatnění 2 100 km silniční sítě v České republice od 1. 1. 2007. Týká se to pouze kamionů nad 12 tun. To znamená, netýká se to dalších kategorií nákladních aut a vůbec se to netýká aut osobních."

Stát by měl na mýtném vydělat až deset miliard korun ročně. Z dálničních známek jde do státní pokladny asi jedna miliarda. Osobní auta ho začnou platit nejdříve v roce 2012.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme