Živnostníci nesouhlasí s minimální daní pro OSVČ. Výhrady mají i odbory

Zástupci ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se dnes scházejí nad konečnou podobou programové části koaliční smlouvy. Zaznamenali jsme různé ohlasy na ekonomickou část dohody, zejména v oblasti daní a minimální mzdy. Hnutí ANO už se ústy šéfa svého poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka nechalo slyšet, že je proti zavedení minimální daně pro živnostníky, kterou chce prosadit ČSSD. Na koaliční jednání prý přinese své propočty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Minimální daň pro osoby samostatně výdělečně činné kritizuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Podle ní jde o zcela nesystémové a alibistické řešení:

„V České republice je přibližně milion podnikatelů a nepochybně řádově desítky tisíc z nich daně optimalizují příliš, neplatí žádné daně. Nemohu to ale řešit tak, že zavedu plošné opatření a řeknu, že každý, kdo má tři roky za sebou nebo pět či podniká více než tři roky – je jedno, jak se to naformuluje – je ten, kdo musí zaplatit minimální daň.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměry možné příští koalice v oblasti daní komentovali na Radiožurnálu makroekonom ČMKOS Jaroslav Šulc a Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

„To je prostě špatné řešení. Já principiálně odmítám, že se bude platit daň z něčeho, co není podloženo výnosem,“ říká předseda asociace Karel Havlíček. Podobně se na zavedení minimální daně pro živnostníky dívá i makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Šulc:

„Já si také myslím, že plošné řešení není dobré řešení. U živnostníků musíme velmi výrazně diferencovat. Je přece rozdíl mezi člověkem, typický příklad kadeřnice, pedikérky, kde skutečně jim výnos z podnikání tak tak stačí na zaplacení nájemného, školky a nejnutnější obživy, a nevytvářejí zisk, nevytvářejí rezervy.“

„A něco jiného jsou advokátní kanceláře. Je třeba nikoliv plošné, ale diferencované řešení,“ poznamenává Šulc.

Třetí sazba DPH

Analytici poukazují na to, že plánované zavedení třetí sazby DPH je v rozporu s daňovou politikou Evropské unie, podle které by sazby měly být nanejvýš dvě. S tím ale Jaroslav Šulc úplně nesouhlasí:

„Prostě pokud jsme si nevyjednali tři sazby, tak je nemáme. Nicméně neznamená to, že do toho jednání nemůžeme s tímto požadavkem vstoupit. Když to dobře odůvodníme, tak si myslím, že tady naděje je."

Koaliční smlouva myslí na seniory a rodiny. Přečtěte si ji celou

Číst článek

„Jinak rozumím jiné námitce - čím více sazeb, tím větší prostor pro daňové úniky. Takže prostě zase musíme hledat optimální řešení,“ zdůrazňuje makroekonom odborové centrály. Podnikatelům podle Karla Havlíčka třetí sazba DPH v zásadě nevadí:

„Pokud se s tím neudělá chaos v celém systému a zbytečně se to nezkomplikuje. Ve své podstatě tři sazby nám jako podnikatelům tolik nevadí,“ poznamenává Havlíček.

Někteří analytici soudí, že by snížení DPH u vybraných položek mohlo mírně stimulovat spotřebu. K tomu se předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ale staví rezervovaně. Podle něj bude záležet na tom, o kolik konkrétně se daň případně sníží:

„Já se nedomnívám, že to bude nějaké razantní snížení a že by se ta spotřeba nějak zásadně v tomto posunula. Je samozřejmě také otázkou, jaké jiné ekonomické faktory budou působit na spotřebitele, to znamená, jaké budou v dané chvíli úrokové sazby, do jaké míry bude například ČNB dále intervenovat, či nebude intervenovat,“ upozorňuje Havlíček.

Vladimír Kroc, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme