SÚJB přeruší správní řízení o povolení stavby nových bloků Temelína

Řízení o povolení stavby nových bloků jaderné elektrárny Temelín přeruší Státní úřad jaderné bezpečnosti. Důvodem je potřeba doplnit licenční dokumentaci. Úřad tak nerozhodne v zákonem stanovené lhůtě čtyř měsíců. Verdikt by pak měl být znám do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodnutí o přerušení správního řízení úřad pro jadernou bezpečnost zatím ještě nevydal, podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové se na něm už ale pracuje. Má se týkat rozhodnutí o umístění stavby.

„Řízení se nezastavuje, dokonce ještě ani nebylo vydáno rozhodnutí o přerušení řízení. Musím říct, že pro projekt Temelína to v téhle chvíli neznamená vůbec nic,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval reportér Martin Karlík

Podle Drábové by tento krok nemusel ani znamenat nějaké zdržení. Potvrdil to i mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Důvod ke znepokojování nevidí ani mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták:

„Jde o procesní záležitost, která nemá žádný vliv na výběr dodavatele. Ve světové praxi je poměrně běžné, že u podobných projektů, které jsou velmi složité, si dozorný orgán může od žadatele vyžádat doplnění dodatečných materiálů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody kroku SÚJB vysvětlovala ve Stalo se dnes předsedkyně úřadu Dana Drábová

Zároveň se objevila informace o tom, že Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost chybí devět odborných pracovníků, kteří by na řízení pracovali. Podle Drábové ani to nebude mít na jakékoli možné zdržení vliv.

„Samotné zahájení stavby ČEZ v současné době předpokládá v roce 2017, to znamená, že je tam poměrně velká časová rezerva. Na druhou stranu bych ráda zdůraznila, že i kdyby kterékoliv naše rozhodnutí znamenalo zpoždění, tak to pro nás není rozhodující faktor. Rozhodující se, aby všechno bylo připraveno a zdokladováno tak, abychom mohli s dobrým svědomím říct, že bloky budou skutečně bezpečné,“ podotkla předsedkyně SÚJB.

Matěj Skalický, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme