Sjednocení DPH na 20 procent prý může poškodit podnikání

Jednotná dvacetiprocentní sazba DPH by mohla poškodit podnikání v Česku. Varuje Hospodářská komora. Podle zástupců podnikatelů by pro financování důchodové reformy stačilo zvednout DPH pouze na 17 procent. Ekonomičtí ministři se přitom shodli, že sazby DPH je třeba sjednotit co nejdřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kužel z Hospodářské komory ČR se domnívá, že by státní správa snesla zeštíhlení

Petr Kužel z Hospodářské komory ČR se domnívá, že by státní správa snesla zeštíhlení | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

O výši jednotné sazby DPH chce prezident Hospodářské komory Petr Kužel jednat s premiérem Petrem Nečasem i ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Jak uvedl v Ozvěnách dne prezident Hospodářské komory Petr Kužel, každý procentní bod je pro podnikatele dnes zátěžový. „Podle našeho průzkumu se více jak 50 procent podnikatelů obává, že toto číslo vyvolá velký tlak na růst mezd a snížení spotřebního koše. To znamená, že se bude méně peněz točit v ekonomice,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O varování Hospodářské komory před sjednocením DPH na 20 procent jsme v Ozvěnách dne hovořili s jejím prezidentem Petrem Kuželem.

Dodal, že zavedení dvacetiprocentní sazby DPH by zasáhlo všechna odvětví. „Počínaje od stavebnictví, které se v současné době potýká s velkou krizí, a samozřejmě konče u strojírenství.“

Podle Kužela Hospodářská komora už od roku 1997 tvrdí, že pro zjednodušení podnikání by mohla být stanovena jednotná daň. „A už dlouhodobě říkáme, že by to mohlo být na hranici 15 nebo 16 procent. Nyní podporujeme to, aby důchodová reforma byla financovatelná, proto HK vypočetla těch 17 procentních bodů,“ řekl.

„Podle výpočtů odborníků z Hospodářské komory by sjednocení DPH na 17 procent bohatě stačilo na krytí důchodové reformy,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sazbách DPH mluvili v Ozvěnách dne politik Vít Bárta a ekonom Pavel Sobíšek

V současnosti je snížená sazba, která se vztahuje třeba na léky, vodu nebo knihy na deseti procentech a základní na dvaceti. Doplnil zároveň, že Hospodářská komora nesouhlasí s tím, aby některé položky měly výjimku a zůstaly v nižší sazbě DPH, jak navrhují například Věci veřejné u základních potravin či u tepla.

„My se nedomníváme, že by některé výjimky mohly zůstat. Proto jsou i naše výpočty nastaveny tak, aby důchodová reforma mohla být financovatelná. Nepočítáme s výjimkami ani u knih, ani u tepla,“ uvedl Kužel.

Ministr Kalousek nesouhlasí

Návrh komory ale odmítá ODS i ČSSD. Podle sociální demokracie by vláda místo sjednocení DPH měla spíše zavést progresivní zdanění fyzických osob a zvýšit daň firmám. Věci veřejné nadále trvají na plném dorovnání dopadů zvýšení daně z přidané hodnoty rodinám s dětmi a důchodcům. Usilují také o snížení spotřební daně z nafty.

Miroslav Kalousek, ministr financí a místopředseda TOP 09 | Foto: Šárka Ševčíková

Ministr financí Miroslav Kalousek trvá na vládním návrhu: „Tak já mám plné pochopení jak pro odbory, tak pro Hospodářskou komoru, že navrhují něco jiného, než vláda. Nicméně vláda navrhuje 20 procent,“ připomněl Kalousek.

Kvůli změnám DPH se zítra po delší době opět sejde koaliční devítka.

Debata neutichá

Poslanec a ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta v Ozvěnách dne zdůraznil, že ve veřejnosti vrůstají obavy, že dopady budou vyšší než 500 korun u průměrné rodiny se 2 dětmi.

„Valorizace dopadů DPH, tak jak byla dohodnutá na poradě ekonomických ministrů garantuje, že velké části populace, především střední třídě bude plně valorizovat dopady DPH,“ uvedl Bárta.

Ministr Vít Bárta na tiskové konferenci | Foto: ČTK

„Učinili jsem závazek pro vyjednávací tým VV pro zdravotní reformu, aby v rámci zdravotní reformy se ošetřily dopady zvýšení DPH na léky,“ uvedl Bárta.

Ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek poznamenal, že podle jejich propočtů by sjednocení DPH i s výjimkami mělo zvýšit cenovou hladinu o 3 procenta. „To je jistě věc, která se nedá pominout, jistou dobu to bude cítit,“ uvedl s odkazem na pokles disponibilních příjmů.

„Může se tát, že vlivem tohoto opatření uvidíme snížení růstu hrubého domácího produktu o několik málo desetin procentního bodu,“ míní Sobíšek při hodnocení vlivu omezení spotřeby domácností na ekonomiku.

Sobíšek také považuje návrh Hospodářské komory na sazbu DPH 17 procent považuje za přijatelný. „Myslím , že v prvním kroku by tato sazba mohla stačit na financování důchodové reformy. Samozřejmě chyběla by tam ta rezerva pro období, kdy se do druhého pilíře zapojí vívce lidí.“

Milan Kopp, Tomáš Medek, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme