OKD podala sama na sebe návrh na insolvenci. Dluží prý nejméně 17 miliard

Firma OKD dnes podala ke Krajskému soudu v Ostravě sama na sebe insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Uvedl to mluvčí těžební společnosti Ivo Čelechovský. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. Oznámení o návrhu na insolvenci se projevilo i na akciovém trhu. Akcie společnosti NWR, která OKD vlastní, na pražské burze ztratily přes 40 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

„Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,“ sdělil mluvčí.

Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

Přehrát

00:00 / 00:00

OKD podala sama na sebe návrh na insolvenci. O dění v OKD mluvili redaktor ČRo Martin Knitl, novinářka Zuzana Kubátová a analytik Petr Hlinomaz

„Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnanců,“ citovala zpráva na webu OKD předsedu představenstva a ředitele společnosti Dalea R. Ekmarka.

Podle mluvčího ani pozitivní výsledky ve snižování nákladů nezajistí vytvoření dostatečných finančních prostředků jak na restrukturalizaci společnosti, tak na úhradu jejích závazků.

„Společnost podniká veškeré kroky, které umožní nadále úhradu mezd zaměstnancům, pokračování nepřerušeného a bezpečného provozu podniku a úhradu dalších závazků,“ uvedl Čelechovský.

Po zveřejnění insolvence OKD spadly akcie NWR o 41 procent

Číst článek

OKD bude podle něj nadále plnit své závazky ze smluv o dodávkách uhlí vůči svým odběratelům. „Mimo jiné společnost osloví vládu České republiky za účelem obnovení jednání o restrukturalizaci společnosti,“ uvedl Čelechovský.

OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Firma v insolvenčním návrhu uvedla, že dluží nejméně 17 miliard korun a má 650 věřitelů. Majetek OKD prý nedosahuje ani 7 miliard.
OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR). Tu od února vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Generální ředitel NWR Gareth Penny minulý týden uvedl, že OKD má hotovost do poloviny května. AHG v posledních týdnech nabídla státu, aby do firmy vstoupil nebo OKD odkoupil. To ale zástupci vlády odmítli, nabízené podmínky podle nich byly pro stát nevýhodné.

Mluvčí AHG Roman Pařík uvedl, že investorům je líto, kam situace OKD zašla.

„Rozhodnutí je plně v rukou představenstva OKD. Investoři nemohou OKD udílet rady ani pokyny. Téměř čtyři měsíce jsme usilovali o navázání smysluplného dialogu s českým státem o možnostech, jak insolvenci předejít, avšak setkali jsme se pouze s velmi vlažnou odezvou,“ uvedl.

Dodal, že investoři a jejich poradci jsou nadále ochotní se s vládou kdykoli sejít a pokusit se nalézt řešení, které je z právního hlediska možné i po podání insolvenčního návrhu.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že s ohledem na vývoj situace je za podání insolvenčního návrhu rád. „Během insolvence se snad podaří odstřihnout OKD od NWR a AHG, což by mohlo pomoci OKD přežít tuto těžkou situaci,“ řekl Pytlík.

Kvůli situaci v OKD dnes v podzemí Dolu Darkov protestovalo 46 horníků, 26 jich odmítlo vyfárat po noční směně a dalších 20 se k ním přidalo z ranní. Horníci vyfárali, nebo odešli na pracoviště až poté, co jejich otázky zodpověděl provozní ředitel OKD Pavel Hadrava, který za nimi sfáral.

Pytlík řekl, že sami horníci chtějí, aby šla firma do insolvence. „Chtějí se odříznout od těch, co nás vysávají, to znamená NWR a AHG. Říkali, že chtějí být samotné OKD bez těch vyžírek,“ řekl Pytlík.

Protest horníků v dole Darkov. Chtějí, aby firma OKD šla do insolvence

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme