Nezaměstnanost v únoru stoupla na 8,1 procenta, práci nemělo skoro 600 tisíc lidí

Nezaměstnanost v České republice dosáhla na konci února 8,1 procenta, bez práce bylo 593 tisíc lidí. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) to oproti lednu znamená nárůst o celkem 7 874 lidí, oproti loňskému únoru pak přibylo 51 998 nezaměstnaných. Nejvíce lidí bez práce hlásí Bruntál, Mostecko a Jesenicko, naopak nejlépe je na tom Praha a okolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

V okresech Bruntál přesahuje procentuální nezaměstnanost 14 procent, v okresech Jeseník a Most je to přes 13 procent.

Naproti tomu okres Praha-východ má 3,5 procenta, Praha-západ 3,8 procenta, hlavní město 4,6 procenta a okres Mladá Boleslav 4,7 procenta.

Úřady práce evidovaly na konci února celkem 34 635 volných pracovních míst. Na jedno volné místo tak připadá průměrně 17 uchazečů o zaměstnání. Největší konkurence na trhu práce je v okresech Jeseník, kde připadá skoro 130 lidí na jedno volné místo, Bruntál – 90 lidí či Havlíčkův Brod – 70 lidí. Více jak padesát lidí na jedno místo je to také v okresech Most, Karviná a Děčín.

Nezaměstnanost v ČR
Jihočeský kraj 7,3%
Jihomoravský kraj 8,8%
Karlovarský kraj 9,3%
Královéhradecký kraj 7,2%
Liberecký kraj 8,4%
Moravskoslezský kraj 10%
Olomoucký kraj 10%
Pardubický kraj 7,8%
Plzeňský kraj 6,7%
Praha 4,6%
Středočeský kraj 6,7%
Ústecký kraj 11,3%
Kraj Vysočina 8,3%
Zlínský kraj 8,6%
Celkem 8,1%
Pozn: čísla k 28. únoru 2013
Zdroj: MPSV

Podporu v nezaměstnanosti letos dostalo necelých 144 tisíc lidí, asi čtvrtina lidí, kteří jsou vedení v evidenci nezaměstnaných.

Na celkové nezaměstnanosti se podílí 6 procenty nezaměstnaní absolventi škol a mladiství, těch bylo 35 480. Oproti lednu jich sice o 44 ubylo, ve srovnání s loňským únorem se však jedná o nárůst více než čtyř tisíc lidí.

Podle starého výpočtu by čísla byla vyšší

MPSV od začátku letošního roku zveřejňuje čísla o nezaměstnanosti vypočítaná podle nové metodiky. Přechází na nový ukazatel „podíl nezaměstnaných osob“, který vyjadřuje podíl nezaměstnaných lidí ve věku 15 až 64 let ze všech obyvatel v tomto věku.

Dosavadní „registrovaná míra nezaměstnanost“ poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním osobám.

Podle analytičky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové jsou díky nové metodice čísla o něco příznivější. „Pokud bychom nezaměstnanost stále měřili podle nějaké staré metodiky, tak bychom pravděpodobně byli už vysoko nad deseti procenty,“ uvedla Šichtářová.

Vojtěch Kouřímský, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme