ČSÚ snížil odhad růstu ekonomiky na 2,2 procenta

Česká ekonomika v loňském roce meziročně vzrostla o 2,2 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt proti stejnému čtvrtletí roku 2009 rostl o 2,6 procenta. Podle šéfanalytika týmu skupiny Erste Juraje Kotiana brzdí vyšší růst tuzemské ekonomiky domácí spotřeba ale také problémy eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

„Momentálně nejvážnějším rizikem je zpomalení ekonomického růstu ve světě právě v souvislosti s úzkou vazbou České republiky na světový obchod, konkrétně na Německo a některé asijské země,“ myslí si Kotian.

„Z domácích faktorů je určitým rizikem slabší spotřeba domácností, zůstává poměrně slabá kvůli vyšší nezaměstnanosti,“ doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Juraje Kotiana

V posledních dnech rostla riziková prémie u dluhopisů Polska i právě České republiky. Její nárůst byl podle Kotiana způsoben i tím, že oslabilo euro. „Koruna i zlotý výrazně korelují s evropskou měnou. Kdyby došlo k další nervozitě v eurozóně, mělo by to negativní vliv na důvěru v tyto ekonomiky a také na spotřebu evropských domácností i export,“ vysvětlil.

Kotian oceňuje postup české vlády v souvislosti se sjednocením DPH. „Bylo vnímáno jako pozitivní krok z důvodu větší váhy na nepřímé daně,“ zpozoroval. „V případě Slovenska se ukázalo jako úspěšné,“ dodal.

Česko se podle Kotiana velmi rychle dostalo z krize. „Jen v jednom kvartálu došlo k prudkému poklesu. Od té chvíle česká ekonomika silně rostla. Překvapením ale je, že spotřeba domácností mírně zaostává. V porovnání s regionem čeká Česko nižší růst než třeba Slovensko nebo Polsko,“ předpovídá.

Martin Křížek, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme