Česko po vzoru Německa od jádra neupustí, říká ministr Kocourek

Česká republika do budoucna nedisponuje takovými zdroji, aby si mohla dovolit upustit od jaderné energie, říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. V reakci na havárii v japonské elektrárně Fukušima se totiž německá vláda rozhodla, že nejpozději do roku 2022 uzavře všechny své jaderné elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

„Jsme připraveni se podrobit zátěžovým testům, které navrhuje Evropská unie. Nicméně do budoucna si nemůžeme dovolit odstoupit od jaderného programu, protože Česká republika jinými zdroji energie do budoucna disponovat nebude,“ řekl Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a Jan Rovenský z organizace Greenpeace v poledních Ozvěnách dne.

Českou republiku teď bude podle ministra zajímat rozhodnutí německé vlády zejména z pohledu cen elektřiny. Podle Jana Rovenského z organizace Greenpeace by se ale Německo mělo stát příkladem vhodným k následování.

„Jasně to ukazuje, že to jde. Přitom to neznamená, že v Německu začnou stavět nové uhelné elektrárny. A když to dokáže mnohem větší soused, než je Česká republika, tak ta by to se svým potenciálem úspor a obnovitelných zdrojů měla dokázat také,“ řekl Rovenský.

Podle některých zpráv ale i někteří zástupci německého průmyslu kritizují tento krok, který považují za příliš velké riziko. „Na druhou stranu zástupci mnohých velkých firem naopak to rozhodnutí přivítali. Na to, jestli to bude, nebo nebude fungovat, si budeme skutečně muset počkat deset let,“ poznamenal k tomu Rovenský.

Kocourek se ale obává toho, že pokud výpadek energie v Německu bude kompenzován pouze úsporami a obnovitelnými zdroji, tak to udělá velké starosti se stabilitou například české přenosové soustavy. „V tomto ohledu zatím nemáme moc zpráv a budeme to bedlivě sledovat,“ uzavřel ministr.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme