Začíná schvalování rozpočtu na příští rok

Schvalování rozpočtu na příští rok ve sněmovně začíná. Návrhem se bude zabývat rozpočtový výbor, který dnes zasedne. Mluvit by se mělo hlavně o základních parametrech rozpočtu na rok 2010, tedy celkových příjmech, výdajích a deficitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Deficit by se přitom měl pohybovat těsně pod 163 miliardami korun. Na tuto hodnotu se vládě podařilo schodek stlačit jen díky balíčku opatření, který připravil ministr financí Eduard Janota. Poslanci už ale teď připouštějí, že až se rozpočet dostane do 2. čtení, budou v něm ještě chtít dělat změny.

"Nakonec nám vadí velký výpadek výdajů pro vědu a výzkum. Zcela určitě budeme mít k rozpočtu, který v řadě kapitol šetří, dotazy, proč je nárůst u Českého statistického úřadu, ministerstva životního prostředí nebo dopravy a Úřadu pro ochranu osobních údajů, kde je téměř dvojnásobný rozpočet," potvrdil občanský demokrat Pavel Hrnčíř.

"Budou tendence pokusit se zabezpečit některé projekty, které považujeme za velmi důležité, jako například rozvoj datových schránek," dodává ještě poslanec.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana se ale výše schodku měnit nebude: "Budeme respektovat výši deficitu, do toho určitě nepůjdeme, abychom se snažili změnit částku deficitu, ale půjdeme do vnitřku. To znamená, že v rámci některých detailů rozpočtu budeme mít jiný názor než předložený vládní návrh."

Sněmovna musí o rozpočtu rozhodnout do konce roku, jinak by Česku hrozilo rozpočtové provizorium.

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme