Nabídky firem na obří ekozakázku zhodnotí komise

Vláda udělala další krok k realizaci obří státní zakázky na odstranění ekologických škod, jejíž hodnota se může vyšplhat až na 115 miliard korun. Rozhodla dnes o ustavení devítičlenné komise, která bude hodnotit nabídky tří z původního počtu šesti uchazečů. Zatím ale nedostala k dispozici audit, aby věděla, které nabídky jsou výhodné a které ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bursík

Martin Bursík | Foto: Marián Vojtek

Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou. Odvolání neúspěšných firem proti vyloučení ze soutěže už ministerstvo financí zamítlo

Vláda neví, kolik zakázka má stát

Proti tomu, aby vláda zadala likvidaci ekologických zátěží v jedné velké zakázce, se ozvaly nejen organizace, jako Transparency International, ale i někteří bývalí ministři životního prostředí, například Martin Bursík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exministr životního prostředí Martin Bursík a náměstek ministra financí Tomáš Uvíra o vládní obří ekologické superzakázce

Ten vyčítá ministerstvu financí především to, že si stát nenechal zpracovat audity, aby zjistil, v jakém stavu ty lokality jsou, kolik ty sanace budou ve skutečnosti stát.

"Hodnotící komise tak vlastně neví, jaké nabídky budou vlastně výhodné - zda 80 miliard nebo 60. Ministerstvo životního prostředí přitom odhaduje, že ta zakázka má hodnotu jen kolem 40 miliard korun, nikoliv 115, jak odhadlo ministerstvo financí," uvedl Bursík v pořadu Radiofórum. Dodal, že zpracování takového auditu přitom v červnu nařídila vláda zvláštním usnesením.

Náměstek ministra financí Tomáš Uvíra na tuto zásadní námitku odpověděl takto: "Ministerstvo financí připraví pro hodnotící komisi takové podklady, aby si vláda mohla rozhodnout, zda se jedná o výhodné řešení. Detaily toho podkladu, jakým způsobem vzniká, nebudu ale nyní zveřejňovat," řekl doslova Uvíra v Radiofóru.

Jde o tunel na státní rozpočet?

Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard. Tendr kritizovala i organizace Transparency International kvůli riziku korupce. S kritikou se připojila Hospodářská komora; ta tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy.

Podle ministra financí Eduarda Janoty je nutné tendr dokončit, aby se stát vyhnul žalobám a případným arbitrážím. "O tom tendru může pozitivně nebo negativně rozhodnout - bohužel až po mém podpisu - vláda," řekl Janota v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jeho povinností prý je vybrat ze tří nabídek nejnižší cenu a předložit ji vládě. Pokud se vládě cena nebude zamlouvat a nabídku zamítne, tendr automaticky skončí bez hrozby žalob.

Podle Janoty by vláda měla dostat od politiků "jasné mantinely", jaká cena je ještě přijatelná. "Jestli 50 miliard je dobrá cena nebo 80 miliard je špatná cena," řekl Janota v České televizi.

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme