Jiří Rusnok: Janotův úsporný balíček se musí schválit jako celek, ale lze o něm diskutovat

Zástupci politických stran by se měli v pátek odpoledne sejít k jednání o návrhu rozpočtu s ministrem financí Eduardem Janotou. Ten chce na jednání o rozpočtu a souvisejícím úsporném balíčku prosazovat řešení, které bude vyvážené z hlediska škrtů ve výdajích a zvýšení daní. Vláda počká na výsledek avízovaného jednání politiků, proto debatu nad úsporným balíčkem pro rok 2010 přerušila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok | Foto: Úřad vlády ČR

Úsporný balíček zatím nemá podporu všech stran. Janota je ochoten jednat s každým, pokud bude dodržen deficit kolem sto sedmdesáti miliard korun. Balíček obsahuje zvýšení některých daní, především DPH a spotřební daně, a snížení sociálních dávek, včetně těch na podporu rodin s dětmi - mateřské, porodného, rodičovského příspěvku, přídavků na děti či příspěvků na ošetřování člena rodiny.

ČSSD proti škrtům v sociální oblasti a zvyšování DPH

S návrhy souhlasí nyní TOP 09 a Strana zelených. Sociální demokraté se brání hlavně škrtům v sociální oblasti.

Rádiu Česko to potvrdil předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Bohuslav Sobotka. "My nesouhlasíme se zvyšováním DPH, se strukturou škrtů v sociální oblasti, tak, jak byla předložena, a požadujeme v příštím roce valorizaci důchodů. O všem ostatním jsme ochotni diskutovat. Myslíme si, že je možné najít určitý kompromis, aby úprava legislativy prošla parlamentem a bylo možné schválit rozpočet s deficitem, který bude nižší než 200 miliard korun," uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní rozpočet a nové volby. Ptáme se předsedy rozpočtového výboru Sněmovny za ČSSD Bohuslava Sobotky a člena výboru za ODS Michala Doktora.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl poté na Žofínském fóru v Praze, že sociální demokraté dávají přednost deficitu v řádu 160 až 180 miliard korun.

ODS: platy ve veřejné sféře by měly klesnout až o 10 procent

Občanští demokraté odmítali doposud zvyšování daní, postoj ODS vysvětlil ve vysílání Rádia Česko Michal Doktor - člen rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny.

"Je důležité, že Janotův balíček neobsahuje žádný návrh na úpravu přímých daní z příjmu. Co se týče nepřímých daní, tam je důležitá jedna věc - my teoreticky můžeme uvažovat o zvyšování daní a počítat s určitým výtěžkem, ale třeba konečné ceny alkoholu, cigaret či benzinu jsou dány i úrovní cen a spotřebních daní v okolních státech. Nám by se nemělo stát, aby vyšší spotřební daně vyhnaly ceny tohoto zboží tak, aby je naši občané začali nakupovat raději v okolních státech," je přesvědčen Doktor.

Podle Mirka Topolánka by pak platy ve veřejné sféře měly klesnout o 8-10 procent.

Rusnok: Janotův balíček je vyvážený

Podle Jiřího Rusnoka, bývalého ministra financí, člena NERV a prezidenta Asociace penzijních fondů, je tzv. Janotův úsporný balíček poměrně vyvážený. "Ta opatření musí mít podobu vyrovnaného balíčku, aby zasáhla stranu příjmů i výdajů, aby náklady úsporné operace byly rozloženy napříč celým spektrem daňových poplatníků a příjemců veřejných peněz. A to je podle mne splněno. Pan Janota ví, že pokud to skončí tím, že sněmovna bude hlasovat o tom balíčku po částech, tak zvýší některé daně a neschválí téměř žádné snížení výdajů. A to pak nebude mít ten efekt, který je požadován," vysvětlil Rusnok v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci politických stran by se měli v pátek odpoledne sejít k jednání o návrhu rozpočtu s ministrem financí Eduardem Janotou. U telefonu je Jiří Rusnok, bývalý ministr financí a exčlen NERVu.

Důchody by se příští rok zvyšovat neměly

Rusnok, ač prezident Asociace penzijních fondů, není zastáncem valorizace důchodů v příštím roce. "To je čirý populismus. Mechanismus valorizace důchodů je v zákoně dán proto, aby cenový vývoj nedevalvoval reálnou hodnotu důchodů. A dnes je téměř deflace, takže není žádný objektivní důvod ke zvyšování důchodů," vysvětlil Rusnok.

Odložení voleb pomůže schvalování státního rozpočtu
Fischerův kabinet znovu probere škrty v rozpočtu
Rozpočet na příští rok: Schodek 230 miliard korun - nebo možná méně
Vláda bude jednat o úsporných opatřeních ministra financí
Vláda chce zvýšit daně a krátit dávky. Podle odborníků to neprojde
Premiér chce šetřit v rozpočtu i přes odpor politiků
Odklad voleb může podle premiéra Fischera zkomplikovat schvalování státního rozpočtu na příští rok
Ministr financí navrhl politikům snížení schodku rozpočtu
J. Paroubek: Schodek státního rozpočtu by mohl být do 180 miliard
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard

Lenka Buriánková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme