Odložení voleb pomůže schvalování státního rozpočtu

Volby budou příští rok, rozpočet s rozumným deficitem je zachráněný. Takové jsou první reakce laické i odborné veřejnosti na rozhodnutí sociálních demokratů nepodpořit domluvené rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

To by podle osmdesáti procent hlasujících v minianketě na webových stránkách Hospodářských novin mělo domácí ekonomice prospět. Experti oslovení agenturou ČTK byli opatrnější, přesto i oni vesměs odklad voleb na jaro označili za věc pozitivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu současné politické situace na schvalování státního rozpočtu mluvil na Rádiu Česko vedoucí katedry rozpočtové politiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek.

"Odklad voleb rozhodně pomůže, první reakce tomu odpovídají. Ekonomika chce klid a potřebuje hlavně na postu ministra financí profesionála, který tam je. To je daleko důležitější než všechno ostatní," myslí si vedoucí katedry rozpočtové politiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek.

Podle něj by neměla českou ekonomiku oslabit ani nestabilní politická situace. "Silná politická vláda je obecně plus, ale my jsme silnou politickou vládu v posledních letech neměli a ekonomika se vyvíjela nadprůměrně v porovnání s okolními zeměmi. Absence silné politické vlády vlastně nevadila," vysvětluje Vostatek.

Rozpočet se schodkem 170 miliard je reálný

Většina laiků i expertů se domnívá, že se po odkladu voleb nakonec povede schválit diskutovaný rozpočet se schodkem 170 miliard korun. To potvrdil i vedoucí katedry rozpočtové politiky Vysoké školy finanční a správní:

"Myslím si, že šance na schválení rozpočtu, tak jak by si to představoval ministr Janota, je vysoká. Nakonec schodek nemusí být 170 miliard, ale například 180, leccos se může v jednotlivých položkách změnit, taková už je ale běžná politická hra, takhle to v praxi chodí."

I přesto, že ministr financí Janota měl svázané ruce, je podle Vostatka rozpočet připraven profesionálně. "Rozpočtová politika je také jen politika a politika je umění možného, čili ministr financí toho mnoho udělat nemůže. Může změnit sazby daní a dávek, protože tyto změny mohou velmi lehce projít parlamentem."

Nedostatky jsou ale v sociální oblasti. "Ekonomika v sociální oblasti by potřebovala některé koncepčnější reformy, ale to se nedá zvládnout během měsíce, to se musí připravit," dodává vedoucí katedry rozpočtové politiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme