Český průmysl hlásí další propad, situace by se ale měla lepšit

Domácí průmysl i stavebnictví v červenci opět ztrácely. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu. Podle nich v prvním prázdninovém měsíci zažili průmyslníci meziroční propad o 18,2 procenta po červnovém revidovaném poklesu o 11,8 procenta; stavaři pak po červnovém růstu o 0,7 nahlásili pád o 4,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Jde vzhledem k náznakům oživení globální i domácí ekonomiky o pomyslné dno a nebo je možné očekávat ještě horší čísla?

Podle ředitele vnějších vztahů Škoda Auto Radka Špicara nejsou nejnovější údaje o propadu průmyslové výroby příliš překvapivé. "Říkají jen to, co Svaz průmyslu a dopravy prohlašuje už dlouho - že pomyslné dno se bude pohybovat kolem 20procentního propadu," uvedl Špicar v rozhovoru pro Rádio Česko.

Problém je však podle Špicara v tom, že kolem toho pomyslného dna se nyní budeme v menších či větších oscilacích pohybovat velmi dlouho. A to bude pro český průmysl těžký oříšek. "My ale doufáme, že automobilový průmysl už má své dno za sebou, že k dalším dramatickým propadům docházet nebude. Doufáme v nejlepší a jsme připraveni na nejhorší," dodal Špicar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel firmy Skanska Dan Ťok a ředitel vnějších vztahů Škoda Auto Radek Špicar o výhledech průmyslu a stavebnictví

Generální ředitel firmy Skanska Dan Ťok je naproti tomu přesvědčen, že stavebnictví se pomyslného dna ještě nedotklo. "Propad 4,4 % je ještě malý, nových zakázek je velmi málo. Hlavně soukromí investoři velmi omezili investice a stát to nijak nenahrazuje. Myslím si, že ani všeobecně jsme se dna ještě nedotkli, že rok 2010 bude ještě horší," prohlásil Ťok ve vysílání Rádia Česko.

Největší problém - chabý export

Největším problémem české ekonomiky je podle Špicara dramatický pokles poptávky po českém zboží na zahraničních trzích, hlavně v západní Evropě, která je naším hlavním odbytištěm. "České ekonomice se začne dařit lépe až poté, co dojde k oživení na zahraničních trzích. Krize není bohužel léčitelná v Česku, ale v zahraničí," je přesvědčen Špicar.

Pro české podniky to však podle něj ale neznamená čekat s rukama v klíně, ale přijímat úsporná opatření, zavést atraktivní cenovou politiku, v případě automobilek rozšiřovat paletu modelů a soustředit se i na netradiční trhy, které budou ale do budoucna velmi atraktivní, jako je Čína či Indie.

Úsporná opatření musí přijímat i stavebnictví, které je navíc lokálním byznysem, takže může jen čekat na oživení v Česku a na Slovensku. "Ceny stavebních prací klesají, musíme propouštět zaměstnance, pro které nemáme práci, všeobecně se snažíme snižovat náklady," uvedl Ťok.

Banky by měly začít zase půjčovat peníze

Nejzásadnější podle něj je, aby banky došly k názoru, že je potřeba se vrátit k tomu, že budou půjčovat rozumným investorům a rozumně investovat.

"Komparativní výhodou české ekonomiky je, že nám nezkrachoval bankovní systém. České banky peníze mají, bohužel je nepouštějí do oběhu, tím krizi ještě prohlubují. Českým podnikům by pomohlo, kdyby mohly investovat a exportovat s pomocí bank. K tomu by přispělo, kdyby byl zvýšen rozpočet EGAP a České exportní banky, které by komerční půjčky pojistily. To by pro českou ekonomiku bylo obrovským impulzem," doplnil Špicar

Je už vidět světlo na konci tunelu?

Podle Davida Marka ze společnosti Patria k nízkému výkonu českého průmyslu přispěla hlavně nízká produkce automobilových výrobců a hutnictví.

"Nicméně výhled pro český průmysl se přes tato negativní data spíše zlepšuje. Naznačují to jak data ze zahraničí, zejména z Německa, tak i průzkumy v domácím průmyslu. Mám na mysli zejména index nákupních manažerů, který ukazuje, že počet nových zakázek by se mohl začít zvyšovat, zatímco objem zásob ve skladech je relativně nízký," shrnul Marek.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce letos v červnu ve 27 zemích Evropské unie meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 15,6 procenta. Stavební produkce se po stejném očištění snížila o 14,1 procenta. Pokles postihl pozemní stavitelství, inženýrské stavitelství naopak mírně vzrostlo.

Roman Chlupatý, Jaroslav Skalický, Alena Adámková, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme