Analytici: Nezaměstnanost v Česku opět stoupla

V úterý bychom se měli dozvědět, kolik lidí je v Česku bez práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž zveřejní aktuální čísla nezaměstnanosti za měsíc srpen. V červenci stoupla míra nezaměstnanosti na 8,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto.

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské počet lidí bez práce i nadále poroste. "Podle našich odhadů se míra nezaměstnanosti v srpnu zvýšila na 8,5 procenta. Znamená to, že počet nezaměstnaných vzrostl na zhruba 490 tisíc," řekla Horská.

Mírný nárůst očekává také analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Sklenář. "Podle mého názoru došlo v srpnu k dalšímu mírnému nárůstu nezaměstnanosti, a to o jednu desetinu procenta," shodl se Sklenář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nárůst očekává také analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Sklenář.

Růst nezaměstnanosti bude podle Horské pokračovat ještě v následujících měsících. V září by mohl počet nezaměstnaných dokonce dosáhnout hranice půl milionu osob. "Kromě sezónních prací v zemědělství a ve službách, které se ukončí, také přijde druhá vlna zájemců z řad čerstvých absolventů škol," vysvětlila Horská.

Podle Horské by se měla situace do konce roku ještě zhoršovat. Koncem roku by se mohla nezaměstnanost pohybovat kolem 9,4 procenta, příští rok by se pak mohla dostat i přes 10 procent.

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme