Zaměstnanci firmy Siemens se připravují na stávku

Odboráři ze zábřežské pobočky závodu Siemens vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem je dlouhodobá nejistota, propouštění a neschopnost firmy komunikovat se zástupci zaměstnanců. K poslednímu září opustí závod téměř tři desítky zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tiskový mluvčí firmy Siemens Petr Sedláček

Tiskový mluvčí firmy Siemens Petr Sedláček | Foto: Marián Vojtek

Odbory dnes jednaly vedením podniku. Žádné zásadní rozhodnutí ale nepadlo, určeno bylo pouze datum příští schůzky. Ta by se měla uskutečnit 10. září.

Odborářům už došla podle předsedy odborů Zdeňka Voráče trpělivost. "Tato situace je dlouhodobá. Od začátku letošního roku zaměstnavatel komunikuje s odborovou organizací jen na naše vyzvání. My se dozvídáme informace kusé, nedokážeme se v nich vyznat. V průběhu roku jsme prokázali vůči zaměstnavateli velkou trpělivost, když jsme přistoupili kvůli nedostatku zakázek na 60 procent mzdy, tolerovali jsme i propouštění zaměstnanců," vysvětlil důvody, které vedly k vyhlášení stávkové pohotovosti Voráč.

K poslednímu září opustí závod téměř tři desítky zaměstnanců, tím propouštění podle tiskového mluvčího Siemensu Petra Sedláčka v zábřežském podniku končí.

"V minulosti jsme museli sáhnout k redukci počtu pracovních míst, ale žádné další propouštění zatím nechystáme. Zaměstnanci, kteří dostali výpověď a kteří vytrvají v závodě do konce září, dostanou jednorázovou prémii 20 tisíc korun a k tomu samozřejmě standardní odstupné," řekl Sedláček.

Odbory: Chceme stejná práva jako mají kolegové v EU

Podle odborářů ale už výpověď dostaly od ledna zhruba dvě třetiny z původních 96 zaměstnanců zábřežského závodu. Prémie 20 tisíc korun nad rámec zákonného odstupného se jim navíc zdá nízká. "Čekali jsme, že se tak velká firma, jako je Siemens, rozloučí se zaměstnanci důstojněji. Jsme v EU a chceme stejná práva, jako mají kolegové na západ od nás. Toto nám zaměstnavatel nenabídl, stávková pohotovost proto trvá," řekl Voráč.

Podle Sedláčka Siemens nyní zvažuje mimo jiné prodej zábřežského závodu, kterému výrazně klesl objem zakázek v důsledku světové finanční krize.

Zábřežská továrna patří do divize Siemens nízkonapěťová a spínací technika. V závodě se vyrábějí elektrorozvaděče či rozvaděčové skříně.

Siemens patří mezi největší světové elektrotechnické a elektronické koncerny; v nejméně 190 zemích zaměstnává na 400 tisíc lidí. V tuzemsku patří k největším zaměstnavatelům - v českých firmách skupiny pracuje 12 500 lidí, zhruba čtvrtina z nich na severu Moravy.

Vedení koncernu Siemens začátkem července oznámilo také, že uzavře výrobu ve firmě Kolejová vozidla v Praze-Zličíně a propustí všech tisíc zaměstnanců.

Zdeňka Jílková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme