Počet nezaměstnaných absolventů vzrostl téměř o osm tisíc

Počet nezaměstnaných absolventů škol se oproti minulému roku zvýšil o sedm a půl tisíce. K tomuto zvratu dochází po pěti letech, kdy počty nezaměstnaných absolventů klesaly. Důvodem je podle odborníků ekonomická krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentky - ilustrační foto

Studentky - ilustrační foto | Foto: busu.ca

Jak Radiožurnálu řekl Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání, ještě dramatičtější nárůst se dá očekávat během září, kdy na trh práce vstoupí letošní absolventi škol.

"Vzhledem k situaci na trhu nedojde k běžné absorpci a bude tam dlouho viset značný počet nezaměstnaných absolventů. Jejich míra nezaměstnanosti se zvýší zřejmě skokově," uvedl Vojtěch.

Vyšší vzdělání, vetší šance na práci

Nejmenší problém najít si práci mají převážně absolventi pražských škol. Nezaměstnanost zde klesla meziročně i letos navzdory ekonomické krizi.

Nejnovější zjištění ale stále potvrzují, že čím vyšší je úroveň vzdělání, tím menší problém je se sháněním práce.

"Největší nezaměstnanost je u lidí, kteří nemají odborné vzdělání. Nižší míra je potom s výučním listem, jejichž hodnota byla 13,4 procenta, u absolventů s maturitou a odborným výcvikem to jde na deset procent, u maturitních oborů mají absolventi míru nezaměstnanosti 7,8 procenta, u vyššího odborného vzdělání je to 6,8 procenta a u vysokoškolského ještě méně," upřesnil Vojtěch.

Hlavní je iniciativa

Vůči ostatním uchazečům o zaměstnání jsou absolventi škol znevýhodněni nedostatkem praxe a minimem zkušeností. Navíc jim chybí i pracovní návyky. Co tedy odborníci doporučují čerstvým absolventům při hledání práce?

"Především je zásada být iniciativní, mít chuť pracovat a práci opravdu shánět. Druhá důležitá věc, kterou zaměstnavatelé očekávají, je, že člověk bude ochoten se dál vzdělávat. To se musí objevit i u přijímacího rozhovoru," zdůraznil Vojtěch.

Absolventi by podle něj neměli nečinně setrvávat na úřadech práce. I to je totiž pro zaměstnavatele špatným doporučením.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme