Počet českých cestovních kanceláří se má do pěti let snížit o polovinu

Do konce roku v Česku pravděpodobně ukončí činnost víc než desítka cestovních kanceláří. Důvodem jejich zániku bude současná ekonomická krize. Podle společnosti Mag Consulting u nás letos řada cestovních kanceláří přestane fungovat a hospodářskou recesi pocítí všechny na snížení marží, které klesnou v průměru o třetinu. Do pěti let se pak podle tohoto odhadu počet českých cestovních kanceláří sníží na polovinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláže zastavěné obřími bytovými komplexy

Pláže zastavěné obřími bytovými komplexy | Foto: Jana Šafaříková

"Největší problém spočívá v tom, že cestovní kanceláře loni s tak hlubokou krizí nepočítaly a v době, kdy nasmlouvávaly ubytovací kapacity na letošní rok, ještě neměly často tušení, jak výrazný bude propad ekonomiky nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích," vysvětlila redaktorka Rádia Česko Naďa Bělovská.

Cestovní kanceláře totiž vycházely z loňských statistik, které byly velmi optimistické - v minulém roce si Češi u cestovních kanceláří koupili rekordních dva a půl milionu zájezdů, což představovalo oproti roku 2007 víc než třináctiprocentní nárůst, nejvyšší číslo v historii. S očekáváním dalšímu růstu zájmu proto na letošní rok nasmlouvaly u ubytovatelů v zahraničí ještě o 7 - 8 procent zájezdů víc než loni, ale zájem o letní dovolené se rapidně snížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do konce roku v Česku pravděpodobně ukončí činnost víc než desítka cestovních kanceláří, říká na Rádiu Česko redaktorka Naďa Bělovská

"Cestovním kancelářím teď nasmlouvané kapacity způsobují vážné problémy," dodává analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. "Předpokládám, že letos se prodají jen asi dva miliony zájezdů, přičemž nasmlouváno jich bylo o 650 tisíc víc. Ty nebudou realizovány. Zhruba dvě třetiny zájezdů se podařilo cestovkám stornovat, ale stále zůstává v převisu asi 200 tisíc zájezdů," vysvětlil Beránek.

Hluboký propad počtu prodaných zájezdů zaznamenávají především menší kanceláře a nedá se vyloučit, že některé z nich brzy s podnikáním skončí. V současné době na našem trhu působí asi tisíc cestovních kanceláří. Ke konci srpna jich zřejmě osm dobrovolně ukončí činnost.

Podle Jaromíra Beránka to letos nebudou jediné případy. "Předpokládáme, že letos ukončí svoji činnost, ať již formou úpadku nebo dobrovolně, minimálně dvacet cestovních kanceláří," řekl Beránek.

Zlaté časy cestovek se už nevrátí

Ekonomové nicméně očekávají, že v druhé polovině letošního roku by se Evropská unie měla dostat z recese. Podle Beránka si však od příštího roku cestovní kanceláře ještě nemohou příliš slibovat, protože zájem o dovolené se obvykle objevuje po nastartování ekonomického růstu až se znatelným zpožděním.

Navíc, dodává Jaromír Beránek, se nedá očekávat, že by se počty prodaných zájezdů vrátily v příštích deseti letech na loňské úrovně i z dalších důvodů - Češi se stále lépe v zahraničí domluví a mají čím dál lepší přístup k internetu. Přibývá proto těch, který do zahraničí vyrážejí po vlastní ose. Při exotických cestách pak často raději volí služby německých cestovních kanceláří, které nabízejí levnější služby.

Na trh vstoupí velcí zahraniční hráči

Společnost Mag Consulting proto odhaduje, že během tří až pěti let se sníží počet našich cestovek zhruba na polovinu - na 500. Udrží se především ty, které dokáží zefektivnit prodej, a lépe využívat internetu. Podle Beránka se ale navíc zvýší i konkurence v českém cestovním ruchu, protože služby některých domácích firem nahradí zahraniční cestovní kanceláře.

"Lze předpokládat, že během následujících dvou let vstoupí na náš trh řada velkých zahraničních CK, které budou využívat moderní prodejní média, a tak dojde k dalšímu zefektivnění prodeje a také ke zlevnění zájezdů," uzavřel Beránek.

Přečtěte si o cestovních kancelářích:
Za problémy Sunny Days mohou špatně objednaná letadla
Další čeští turisté mají problémy se zahraniční dovolenou
Cestovní kancelář Relax Max Tours má problémy
Tomio Okamura: Václav Fischer věděl o problémech Tomi Tour déle než rok
CK Tomi Tour končí, v zahraničí zůstávají tisíce jejích klientů

Naďa Bělovská, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme