Zplnoletněných Čechů přibývá. Mohou podnikat, vlastnit nemovitosti, ale nesmí řídit a pít alkohol

Zakládat firmy nebo vlastnit nemovitosti mohou nezletilí už od 16 let. Od roku 2014 mohou soudy mladé podnikatele zplnoletit. Podle statistik ministerstva spravedlnosti ji od té doby úspěšně využilo 53 nezletilých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Občanský zákoník

Občanský zákoník | Foto: Tomáš Adamec

Jeden ze zplnoletněných podnikatelů je i gymnazista Jiří Diblík. „Pomohlo mi to moc, já jsem de facto začínal v nějakých dvanácti letech, dřív jsem musel neoficiálně podnikat na taťku,“ říká.

Svéprávným ho soud uznal už začátkem roku 2014, nedlouho potom, co mu bylo 16.

Vzápětí si zařídil živnostenský list a ve vlastní agentuře vytváří internetové stránky, aplikace ale i marketingové kampaně. „Podařilo se nám vybudovat několik úspěšných webů a aplikací. V současnosti už mám klientelu a jméno v oboru, takže je to mnohem snazší se prosadit,“ říká.

Podle svých slov je Jiří Diblík už delší dobu ekonomicky soběstačný. Současně ale studuje a na jaře ho čeká maturita: „Určitě se to skloubit dá. Všem, kteří do toho chtějí jít, bych doporučil, běžte do toho.“

Poté, co dostuduje, by chtěl studovat vysokou školu v Dánsku. Podnikat v Česku chce ale na dálku přes internet.

Žádost o zplnoletnění soud zamítl jen v pár případech

Když v roce 2014 začal v praxi platit nový občanský zákoník, využilo možnost nechat se zplnoletnit 53 mladých podnikatelů. Můžou tak třeba uzavírat smlouvy, zakládat firmy nebo vlastnit nemovitosti. Soudy jejich žádosti zamítli jen ve třech případech.

„Od roku 2014, kdy nový občanský zákoník vstoupil v platnost, evidujeme už 127 žádostí o přiznání svéprávnosti, tedy co se týče těch pravomocně skončených věcí. Většině žadatelů svéprávnost přiznáme. V některých případech žadatelé od žádosti odstoupí nebo sami dosáhnou plnoletosti,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Podmínkou pro přiznání svéprávnosti je věk nejméně 16 let. Nezletilý musí prokázat, že je schopný se sám živit a obstarat si své záležitosti. Ke zplnoletnění potřebuje také souhlas zákonného zástupce. V ostatních případech je to možné jen z vážných důvodů v zájmu nezletilého.

„Jakmile jsou zákonné podmínky splněny, tak soud návrhu vyhoví, ona je spíš otázka, kolik 16letých o to projeví zájem, protože vidíte, že hranice je poměrně krátká,“ říká soudce Nejvyššího soudu a odborník na rodinné právo Lubomír Ptáček.

Přestože jsou mladí podnikatelé podle zákona svéprávní, řídit auto nebo pít alkohol nemohou. Můžou si ale třeba psát sami omluvenky do školy.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme