Student vyvíjí počítačový program, který má odhalit riziko mozkové mrtvice

Využít své programátorské znalosti a pomoci přitom dalším lidem chce student 2. ročníku doktorského studia na Slezské univerzitě v Opavě Jakub Skácel. Společně s dalšími pomocníky chystá počítačový program, který by měl odhalit riziko mozkové mrtvice. Zjednodušilo by to rozhodování doktora, zda pacienta na operaci poslat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Programování. Ilustrační foto.

Programování. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

Dizertační práci chystá Skácel na Slezské univerzitě, kde v potemnělé místnosti mimo jiné fotí stovky snímků krčních tepen pacientů po mozkové mrtvici.

„Ideální je, když vytvoříme databázi, ve které bude možné porovnávat tyto snímky se snímky z ultrazvuku,“ říká pro Český rozhlas Jakub Skácel a dodává: „Snaha je, aby byl schopný z toho ultrazvuku rizikovost toho plátu.“

„Tím, že máme velké množství vzorků, tak jsme schopni vytvářet automatické metody na to zpracování,“ říká Skácel.

Z fritovacího oleje fólie, která se sama rozloží. O vynález českých vědců mají zájem v Číně a Indii

Číst článek

V podstatě by tak každý lékař, který bude mít čerstvý snímek z ultrazvuku, ho mohl porovnat se stovkami předchozích diagnóz.

„Chtěli bychom, aby to bylo přímo na tom ultrazvuku, nejlépe když bude mít jedno číslo, které mu řekne, zda se má operovat nebo ne,“ říká student.

Na přesnost fotografování dohlíží Martin Petrásek z ústavu fyziky: „Klíčové je, a to je to těžké, zachovat všechny podmínky naprosto stejné pro první snímek i pro ten tisící.“

Jedná se o přímé využití informatiky ve zdravotnictví, a to ještě během studia na vysoké škole. Podle slov Jakuba Skácela má celý projekt i reálný přínos a není to jen další práce, která se dá do šuplíku. „Ti doktoři by to opravdu měli používat,“ dodává.

Kdy bude program hotový, zatím není jasné. Po nafocení všech potřebných snímků se začne teprve programovat.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme