Stop EET. Několik stovek lidí v Praze protestovalo proti zavedení nového systému evidence

Několik stovek lidí protestovalo na pražském Václavském náměstí proti elektronické evidenci tržeb. Akci pořádala Asociace podnikatelů a manažerů, která EET považuje za nástroj státní zvůle. Vláda si ale od nového systému slibuje omezení daňových úniků. Do první vlny se zapojilo zhruba 37 tisíc hoteliérů a restauratérů. Podnikatelé už do elektronické evidence poslali podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše přes 6,7 milionů účtenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stop EET. Několik stovek lidí protestovalo proti zavedení nového systému evidence

Stop EET. Několik stovek lidí protestovalo proti zavedení nového systému evidence | Zdroj: ČTK

Demonstranti si přinesli transparenty, například EET je jako STB, Vzkaz Ježíškovi - čert vem Babiše, Chceme svobodu, ne diktaturu státu nebo Sbohem, svobodné podnikání. Skandovali hesla jako Babiš ven nebo Babiše do koše. Akce začala přesně v 11:55 a trvala něco přes hodinu. Podle odhadu se akce účastnilo zhruba 500 lidí.

Jedním z nespokojených podnikatelů je i Martin Sekal, který provozuje přes 20 let papírnictví. Do evidence se bude muset zapojit od března příštího roku. Vadí mu, že zatím neví, kolik ho to bude stát.

„Ta částka není 500 korun, jak se původně čekalo, je to v tisících, desetitisících, je to i víc. Navíc jsou tam pak i další platby, měsíční platby a tak podobně, takže za internet, software si musíme koupit, upgrady softwaru, další a další náklady, které mi teď netušíme, jaké budou,“ popisuje.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků. Od čtvrtka platí pro hotely a restaurace. Ty už odeslaly na servery finanční správy zhruba přes 6 milionů 700 tisíc milionů účtenek.

Zákon o EET vstoupil v účinnost ve čtvrtek a jako první se do evidence mají zapojit stravovací a ubytovací služby. Podle odhadů státu se to týká zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Stop EET. Několik stovek lidí protestovalo proti zavedení nového systému evidence | Foto: ČTK

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme