Policisté, hasiči a celníci dostanou přidáno, Chovanec se dohodl s Babišem

Policisté, hasiči, celníci či vězeňští dozorci si od začátku července finančně polepší. Vláda dnes podpořila zvýšení platů členů bezpečnostních sborů o deset procent. Na Twitteru o tom informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se na navýšení platů domluvil na začátku března s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti Václava Havla se konalo pohotovostní cvičení

Na letišti Václava Havla se konalo pohotovostní cvičení | Foto: Filip Jandourek

Celkem by letošní zvýšení platů mělo vyjít na téměř 1,5 miliardy korun. Policejní sbor má zhruba 40 000 lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů se pohybuje kolem 35 000 korun. Zvýšení platů se týká i celníků, vězeňských dozorců a tajných služeb.

Chovanec dnes zopakoval, že se řeší problém se snížením platů u bezpečnostních sborů, které nastalo za vlády Petra Nečase (ODS). V roce 2011 klesly platy kvůli vládním úsporným opatřením o deset procent, o rok dříve přišli policisté o rizikové příplatky. "Je to krok správným směrem, který odstraňuje škody napáchané minulými vládami," uvedl dnes ministr v tiskové zprávě.

Chovanec návrh na zvyšování platů v minulosti zdůvodnil také tím, že není přijatelné, aby byl nástupní plat u bezpečnostních sborů 17 000 či 18 000 korun, když například na pozici skladníka bývá kolem 25 000 korun. U bezpečnostních složek opět začaly platy růst po nástupu současné vlády, od roku 2013 to bylo o 15 procent.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí činila podle údajů Českého statistického úřadu 29 320 Kč. Za celý rok 2016 průměrná mzda v ČR byla 27 589 Kč.

Kromě zvyšování platů chce vnitro zlepšit podmínky pro práci u bezpečnostních sborů i dalšími způsoby. V novele služebního zákona třeba plánuje zrušení 150 hodin povinných přesčasů ročně, chce zavést náborový příspěvek. Od novinek si slibuje stabilizaci personální situace u bezpečnostních sborů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme