Policie obvinila Zadeha z ovlivňování svědka. Íránec už čelí obžalobě z daňových úniků

Policie obvinila íránského podnikatele Shahrama Abdullah Zadeha z ovlivňování svědka a z křivého obvinění. Potvrdila to jeho advokátka Alena Kojzarová. Íránec s českým občanstvím je s dalšími lidmi obžalovaný z daňových úniků ve výši dvě a půl miliardy korun. Doteď byl na svobodě díky 150milionové kauci, kterou složil začátkem roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo)

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Vyšetřovatelé také obvinili šest lidí z vytváření falešných důkazů. Údajně se snažili pomocí falešných výpovědí svědků ovlivnit soudní řízení, které je vedené u Krajského soudu v Brně. Zda jde o případ, ve kterém je obžalovaný i Zadeh, ale policie nechtěla potvrdit. Íránský podnikatel už je obžalovaný z daňových úniků, za které mu hrozí až třináct let vězení, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

Advokátka Alena Kojzarová oznámila, že Zadehovo znovuzadržení souvisí s jeho výpovědí. Při obhajobě u brněnského Krajského soudu íránský podnikatel s českým pasem řekl, že policie v jeho případu ovlivňuje svědky.

„Doktor Zadeh dokonce dostal varování, že může být právě kvůli své výpovědi a kvůli své obhajobě zadržen,“ upřesnila Kojzarová. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, k zadržení podnikatele se vyjádří ale až v pondělí.

Íránce Zadeha, souzeného kvůli daňovým únikům, znovu zadržela policie

Číst článek

Detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu vtrhli k Zadehovi do bytu v pátek v 6:00 ráno, upozornila televize Prima. Celý den pak u něj prováděli domovní prohlídku a večer ho odvezli k výslechu do Brna.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa.

Stát údajně ošidili na daních pomocí falešných daňových přiznání, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají. Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli i podnikatelé Petr Moštěk a Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili.

Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl.

Íránec Zadeh složil zřejmě rekordní kauci ve výši 150 milionů, čeká na propuštění

Číst článek

Aby se íránský podnikatel dostal z vazby, musel na konci ledna složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny.

ČTK, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme