Podle Hradu nesplňuje kvalifikaci ani na sekretářku. Uráží mě to, brání se u soudu vyhozená památkářka

Dvanáct let vedla odbor památkové péče na Pražském hradě. Loni v dubnu ale Ivana Kyzourová dostala ze dne na den výpověď. Podle svých nadřízených prý nekomunikovala a neplnila povinnosti. Památkářka se nyní u soudu brání žalobou. Podle Kanceláře prezidenta republiky jí totiž nemohla být nabídnuta jiná pozice. Vystudovaná historička umění prý nemá dostatečnou kvalifikaci ani praxi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivana Kyzourová.

Ivana Kyzourová. | Foto: Hana Mazancová

Žalobu, ve které chce výpověď zneplatnit, podala Kyzourová loni v červenci. První jednání proběhlo letos v únoru a soudkyně Martina Tvrdková tehdy zadala Kanceláři prezidenta republiky úkol: doložit, proč Kyzourové místo okamžité výpovědi nenabídli jinou pracovní pozici.

Hrad soudu dodal deset pracovních míst, která v té době byla volná. Například v analytickém odboru, odboru protokolu, zahraničí, interního auditu, ale i u spisové a archivní služby nebo na sekretariátu prezidenta republiky.

Jenže Kyzourová, která vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a dvanáct let vedla hradní odbor památkové péče, není podle prezidentské kanceláře dostatečně kvalifikovaná ani na jednu z nich.

„Pokud má zpracovat komplexní odborné, ekonomické a právní analýzy pro potřeby vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, musí k tomu mít příslušné vzdělání či alespoň odbornou praxi,“ vysvětloval právní zástupce Hradu Tomáš Rousek například u jedné z pozic.

Ivana Kyzourová u soudu. | Foto: Hana Mazancová

„Nemůže z pozice historičky, která se zabývá teorií umění, která se zabývá restaurátorstvím a tak dále, zpracovávat právní a teoretické analýzy,“ doplnil Rousek.

Naopak podle Vojtěcha Vyhnala, právního zástupce Kyzourové, Hrad nedoložil, proč by bývalá památkářka tyto analýzy vykonávat nemohla.

Nemá kvalifikaci

Kyzourová dostala výpověď loni v dubnu, zhruba šest týdnů před nejdůležitější výstavou roku - 700. výročím narození Karla IV. Expozice, na které pracovala více než rok, se nakonec otevřela bez ní.

Celé středeční jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1 se nicméně Hrad snažil dokázat, proč Kyzourové nenabídl ani jednu z tehdy volných pozic. Bývalá šéfka památkové odboru by prý nemohla zastávat ani místo v sekretariátu prezidenta republiky, konkrétně pozici odborného referenta.

Bývalá šéfka památkové péče na Hradě prý čelila šikaně. Ovčáček to odmítá

Číst článek

„Z jakého důvodu by tam paní doktorka nemohla pracovat?“ podivila se soudkyně Tvrdková.

„ Žalobkyně s touto činností nemá žádné zkušenosti a nesplňuje ani požadavky praxe. “

„Platí důvody, které už jsme uvedli. Plus tam přibývá koordinace shromáždění, analýza podkladů pro rozhodování prezidenta republiky například ve věcech milostí, jednání s justičními orgány, složky vězeňské služby, žádosti o zdravice prezidenta republiky. To jsou skutečnosti, které do kvalifikace paní žalobkyně nespadají,“ odpověděl Rousek. Podobné vysvětlení, tedy že Kyzourová nemá potřebné vzdělání ani praxi, uvedl prakticky u všech pozic.

Soudkyně nicméně namítla, že zdůvodnění považuje za nedostatečné a že minimálně zmíněnou pozici referenta v sekretariátu by Kyzourová zastávat mohla.

Elity na Hradě

„Za předchozího prezidenta Václava Klause jsem zpracovávala řadu problémů, zejména z oblasti kultury, ale i z jiných, stanoviska, teze. Vyjadřovala jsem se, které záštity doporučuji, které nikoli, pokud musel (prezident) napsat zdravici, několikrát jsem mu připravila podklady,“ bránila se poté sama Kyzourová. „(Kancelář prezidenta republiky) mě uráží. Ať sdělí, kteří jiní lidé v Kanceláři prezidenta republiky disponují takovou kvalifikací,“ dodala ještě.

Hradní advokát Rousek ale namítl, že minimálně u některých pozic by exšéfka památkového odboru nesplňovala požadavek prověrky na stupeň tajné. Kyzourová v době působení v prezidentské kanceláři disponovala stupněm důvěrné.

Advokát Kyzourové však uvedl, že podle jeho informací pracuje na Pražském hradě například i účetní či bývalý policista a že jeho klientka je kvalifikovaná přinejmenším obdobně.

„Vzdělání a její zkušenosti ji opravňují k tomu, aby zvládla většinu těchto pozic. Kdyby skutečně popis pracovních činností byl obsazován tak, jak je uvedla žalovaná (Kancelář prezidenta republiky), tak by se na Hradě nacházely elity,“ uvedl Vyhnal.

„ Celých dvanáct let (ve funkci vedoucí Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky; pozn. red.) jsem shromažďovala informace i z jiných oblastí. Pokud bych se musela zapracovávat, jako že bych asi ani nemusela, tak by to netrvalo dlouho. “

Soudkyně nakonec jednání odročila, příště si chce předvolat jednoho svědka. „Ač by to už na rozhodnutí bylo, byly by tam mezery, kterých bych se nerada dopustila,“ uzavřela Tvrdková.

Problémy v komunikaci

Kyzourová od počátku tvrdí, že od svého zaměstnavatele nikdy nedostala výtku a ani u výpovědi jí nebylo řečeno, proč ji prezidentská kancelář propouští. „Žádné vysvětlení jsem nedostala,“ uvedla tehdy. Poslední rok prý navíc čelila ze strany nadřízených soustavné šikaně.

Kdo je Ivana Kyzourová
Kyzourová 12 let vedla Odbor památkové péče Kanceláře prezidenta republiky, devět let za Václava Klause a tři roky za Miloše Zemana. Vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Měla na starosti například restaurování Přemyslovského krucifixu či obnovu uměleckých sbírek Strahovského kláštera, dozorovala opravu výzdoby Královského letohrádku či Císařské konírny.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tehdy personální změny odmítl komentovat. Kancléř Vratislav Mynář naopak uvedl, že výraz šikana na Pražském hradě nezná a že Kyzourová vůči svým nadřízeným neplnila povinnosti, neinformovala o své práci a výstava o Karlu IV. byla prý „zamotaná“.

„Hlavní důvody výpovědi byly dlouhodobé neshody na pracovišti s nadřízenými, nekomunikace a neplnění si základních povinností,“ řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Kyzourová veškerou kritiku odmítla, na e-maily prý neodpovídali právě její nadřízení.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme