Norský soud smetl odvolání Michalákové, řešit ho nebude. Česká matka ztrácí práva k oběma synům

EXKLUZIVNĚ Norský soud se nebude zabývat odvoláním Češky Evy Michalákové. Ta nesouhlasila s červnovým rozhodnutím soudu, podle kterého ztrácí rodičovská práva k oběma synům. Rozhodnutí je tak pravomocné. Informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu potvrdil právník matky Pavel Hasenkopf.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Odvolání dostal na stůl Krajský soud v Oslo, který vynesl verdikt v pondělí 28. listopadu. Informaci na dotaz potvrdil i Pavel Hasenkopf, jeden z právních zástupců Michalákové.

"Ano, tuto informaci bohužel mohu potvrdit. Sám jsem se to dozvěděl před chvílí,“ sdělil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu ve čtvrtek večer.

Soud se odvoláním odmítl zabývat, protože pro projednání případu prý neshledal důvody. „Krajský soud v Oslo se domnívá, že zbavit paní Michalákovou rodičovských práv za to, že případ medializovala, je naprosto správné, a vlastně okresní soud chválí a zcela se s ním ztotožňuje,“ tvrdí Hasenkopf.

Pro připomenutí: naposledy soud případ Evy Michalákové projednával letos v květnu. Zhruba o měsíc později ve svém rozhodnutí konstatoval, že česká matka ztrácí rodičovská práva na oba syny. Potvrdil tak předchozí návrh sociálního úřadu Barnevernet. Soud zároveň tehdy zamítl další z navrhovaných plánů, a to adopci mladšího ze synů. Michaláková se proti tomuto rozsudku odvolala právě ke Krajskému soudu v Oslo.

Sama Michaláková pro Zpravodajský web Českého rozhlasu uvedla, že aktuální rozhodnutí pro ni bylo do jisté míry překvapením. Doufala prý, že justice alespoň jednání nařídí a věcí se bude řádně zabývat.

"Nechápu, jak mohou být Norové tak bezohlední a nebrat vůbec v úvahu právo biologických rodičů. I když se snažím, jak chci, stejně to k ničemu nevede,“ uvedla.

PŘÍBĚHY 2015: Eva Michaláková přišla o práva k synům. Boj s norskými úřady nevzdává

Číst článek

Medializace a nechuť synů

Norská sociální služba Evě a Josefu Michalákovým odebrala devítiletého Davida a jedenáctiletého Denise před pěti lety. Důvodem mělo být údajné zanedbávání, fyzické týrání a sexuální zneužívání dětí ze strany otce i matky.

Podle tamní policie se podezření nepotvrdilo, přesto úřady a následně soudy považovaly zjištění za natolik závažná, že děti ponechaly u pěstounů. Od té doby chlapci žijí odděleně, každý v jiné rodině.

Michaláková se v odvolání z letošního září proti údajnému zneužívání dětí opět ohradila. Tvrdila například, že sociální úřad Barnevernet o ní stále hovoří jako o té, která dětem ubližovala. Podle ní navíc není možné, aby rodičovská práva ztratila mimo jiné i kvůli tomu, že případ medializovala.

„Případ se dostal do zpráv v rádiu, televizi, novinách i na internetu. Denis pěstounům, odboru sociálně právní ochrany dětí a mluvčí oznámil, že už matce nevěří a že to souvisí i s tím, že jej vystavila médiím,“ citoval tehdy z rozsudku server Lidovky.cz.

Její synové si navíc podle Barnevernetu u pěstounů už zvykli a zpátky k matce prý nechtějí.

Proč norský soud odebral Michalákové syny: o aféře psaly noviny a chlapci k matce nechtějí

Číst článek

Všechny tyto argumenty označila Michaláková v odvolání za nesmyslné.

"Je nepřípustné, aby matka byla trestána za medializaci případu odebráním rodičovských práv a zákazem kontaktu s dětmi, zvlášť když šlo o zoufalou obranu proti nespravedlivému postupu a lžím norského Barnevernu," uvedla tehdy její advokátka Dora Boková.

CELÝ ROZHOVOR s Evou Michalákovou si můžete přečíst ZDE.

Michaláková se nyní poradí s právními zástupci a zváží další postup. Podle Hasenkopfa nyní připadá v úvahu Nejvyšší soud v Norsku, teprve poté přijde na řadu Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek uvedl, že v tomto kroku Michalákovou podpoří. Matka prý ale musí nejprve využít všechny možnosti, které jí norská justice dává. "Česká republika se teď seznamuje s rozhodnutím soudu, pořizuje se překlad, na základě toho bude vyhodnoceno doporučení a další postup," řekl pro ČTK premiér.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme